Matevž in segedin – recept za tradicionalno slovensko jed

Matevž in segedin! Matevž je preprosta slovenska tradicionalna jed, pripravljena iz pretlačenega fižola in krompirja. Jed je značilna za osrednjo Slovenijo, najpogosteje ga pripravljajo na Dolenjskem. Jed poznamo tudi po imeni krompirjev mož, krompirjev ded, medved ali belokranjski matevž.

Matevž ni zelo stara slovenska jed, saj so krompir v naših krajih začeli gojiti šele v času Marije Terezije. Krompirjev mož ali matevž je bila sprva glavna jed revnejšega prebivalstva, kasneje so jed pogosto ponudili tudi v meščanski kuhinji kot prilogo. Matevž se je pogosto pojavil na krožnikih tudi v času kolin, postregli so ga kot prilogo zraven kislega zelja ali kisle repe. 

matevž in segedin
Slovenska tradicionalna jed matevž

Matevž in segedin – h katerim jedem najpogosteje postrežemo matevža?

Katera sorta fižola je najboljša za pripravo matevža? V tradicionalni slovenski kuhinji, so za pripravo matevža najpogosteje uporabljali navadni beli fižol, verjetno pač tistega, ki so ga pridelali doma. Navadni beli fižol ima bolj nežen okus in se odlično pomeša s krompirjem.

H katerim jedem najpogosteje postrežemo matevža? V tradicionalni kuhinji se je matevž postregel s kranjsko ali domačo kuhano klobaso ali svinjsko pečenko. Najpogosteje pa so matevža postregli s kislim zeljem, pripravljenim po različnih receptih.

Danes bomo matevža postregli s segedinom, ki sicer ni slovenska narodna jed, vendar ga mnoga gospodinjstva pogosto pripravljajo. 

Matevž

Matevž je stara tradicionalna slovenska jed, ki jo pripravimo iz pretlačenega fižola in krompirja. Za matevža najpogosteje uporabimo navaden bel fižol ali fižol češnjevec. Gospodinje so običajno uporabile sorte fižola, ki so ga gojile doma.

Danes bomo matevža postregli s segedinom, lahko pa ga ponudimo kot prilogo k mesnim jedem, kuhanim klobasam ali drugim mesnim jedem. Matevž se pogosto znajde tudi na kmečkem krožniku, ki ga sestavljajo krvavice, pečenice, svinjska rebrca, svinjska pečenka,  kislo zelje, kisla repa, kruhovi cmoki, kuhan krompir in ocvirki. Zraven kmečke pojedine postrežemo tudi tradicionalne slovenske sladice, kot so orehova potica ali štruklji. 

Recept za matevža:

 • 750 g fižola
 • 1 1/2 kg krompirja
 • 150 g svinjske masti z ocvirki
 • 100 g čebule
 • sol

Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Tik preden je fižol kuhan, ga solimo.

Krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kose in skuhamo v slani vodi. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in mu primešamo kuhan fižol z vodo vred. Vse skupaj dobro zmehčamo. 

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi razbelimo svinjsko mast z ocvirki, popražimo drobno sesekljano čebulo in zabelimo matevža. Jed mora biti gosta kot zmečkan krompir. Po okusu še solimo in postrežemo s segedinom. Recept za najboljši segedin TUKAJ!

matevž s segedinom
Matevž s segedinom Slika: Mari Radej

Ali ste vedeli, da matevža imenujemo tudi mavta ali medved

Za tako preprosto jed kot je matevž, poznamo v slovenski tradicionalni kuhinji res veliko različnih izrazov. Poleg imen krompirjev mož, krompirjev ded, belokranjski matevž in medved, sem našla tudi izraz mavta. V stari kuharski knjigi sem našla tudi recept mavta ali medved, jed postrežemo s kislim zeljem, zabeljenim s podmetom in ocvirki. 

Mavta ali medved – tradicionalna slovenska jed:

 • 1/2 kg fižola
 • 1 lovorov list
 • 3 stroki česna
 • sol
 • 1 1/2 kg krompirja
 • 3 žlice smetane
 • 15 dag svinjske masti z ocvirki – recept za pripravo svinjske masti in ocvirkov TUKAJ
 • 1 kg kislega zelja
 • 5 dag moke za podmet

Fižol prejšnji dan namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in prilijemo novo. Fižol kuhamo z malo vode, da je kasneje ni potrebno odlivati. Fižolu dodamo lovorov list in česen, zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo toliko časa, da se fižol zmehča. Tik preden je fižol kuhan, dodamo malo soli.

Krompir olupimo, operemo, narežemo na kose in skuhamo v slanem kropu. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in zabelimo s smetano in razbeljenimi ocvirki. Nato zabeljen krompir in kuhan fižol z vodo vred stresemo skupaj in zmečkamo kot za pire. 

Posebej skuhamo kislo zelje. Iz moke naredimo podmet in ga stresemo na kuhano kislo zelje, na koncu kislo zelje zabelimo še z ocvirki. V večjo skledo najprej položimo zabeljeno kislo zelje, po vrhu pa položimo pire iz fižola in krompirja. 

matevž
matevž s segedinom