Mavžlji – koroška narodna jed

Mavžlji so koroška narodna jed, poznamo jih tudi pod narečnimi imeni; mavželjni ali maželjni. Podobna jed je tudi mežerli, ki jo prav tako pripravljajo na Koroškem. Jed se je tradicionalno pripravljala ob kolinah in sicer iz slabših delov svinjskega mesa. Za pripravo mavžljev so porabili del svinjske glave z možgani vred in svinjska pljuča.

Jed je bila v starih časih manj cenjena, danes pa je prava kulinarična poslastica, ki jo v restavracijah bolj težko naročimo. Mavžlji so kot slovenska tradicionalna jed poznani predvsem na Koroškem, Gorenjskem in v okolici Velenja, kjer so to skromno jed na poseben način pripravljali v rudarskih družinah.

mavžlji
Mavžlji

Mavžlji – koroška narodna jed

Mavžlji, mavželjni, maželjni ali mežerli so poleg na Koroškem, pripravljali tudi na Gorenjskem. Ko sem brskala po spletu o zgodovini te jedi, sem našla bolj malo.

Največ je o mavželjnih pisal znani slovenski etnolog Janez Bogataj. Današnji recept sem povzela po kuharski knjigi Slovenska kuhinja, v kateri so zbrani tradicionalno slovenski recepti. Izbor jedi za kuharsko knjigo, je izbral znameniti kuhar Slavko Adamlje. Vir; Slovenska kuhinja

Recept za mavžlje:

 • 100 dag svinjske glave z možgani vred (lahko tudi svinjska pljuča)
 • 15 dag belega kruha
 • 5 dag svinjske masti ( v nekaterih receptih tudi maslo)
 • 1 čebula
 • 4 žlice mleka (lahko tudi domača smetana)
 • 20 dag riža
 • 1 strok česna
 • sveže sesekljan peteršilj
 • malo pimenta
 • naribana limonina lupinica
 • malo suhega majarona
 • svinjska mrežica

Mavžji se običajno pripravljajo pri kolinah, zasledila sem tudi modernejše recepte, kjer jed pripravljajo iz mletega mesa, ki ga zavijejo v svinjsko mrežico. Danes bom predstavila tradicionalni recept za mavžlje, ki so se pripravljali iz slabših delov svinjskega mesa, to je svinjska glava in pljuča.

Svinjsko glavo najprej očistimo, odstranimo možgane in jih tudi skrbno operemo. Posebej skuhamo svinjsko glavo in posebej svinjske možgane. Možgane lahko skuhamo ali popražimo na razgreti svinjski masti.

Juho, v kateri kuhamo svinjsko glavo prihranimo. Ko je svinjska glava kuhana, meso ločimo od kosti in ga drobno sesekljamo. Prav tako drobno sesekljamo kuhane ali prepražene svinjske možgane.

kuhanje svinjske glave
Svinjsko glavo posebej skuhamo, juho od kuhanja prihranimo.

Bel kruh namočimo v vodi in ga nato dobro ožamemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj drobno sesekljamo. V večji ponvi razgrejemo svinjsko mast ali maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo.

Dodamo strt česen, sesekljan peteršilj in ožet bel kruh. Premešamo in nekaj minut pražimo, nato dolijemo mleko ali domačo smetano, dobro premešamo in dodamo piment, naribano limonino lupinico in majaron. Spet dobro premešamo in maso ohladimo. Ko je masa z ožetim kruhom hladna, primešamo piment, naribamo limonino lupinico in majaron. Premešamo in takoj dodamo meso, ki smo izluščili s svinjske glave in kuhane ali popražene možgane.

V juhi, v kateri smo kuhali svinjsko glavo, skuhamo riž. Riž mora biti gost, vendar ne preveč razkuhan. Kuhan riž ohladimo in primešamo k mesni masi. Vse skupaj posolimo in še enkrat premešamo.

Če se nam zdi masa pregosta, jo razredčimo z juho, v kateri smo kuhali svinjsko glavo.

Kako pripravimo svinjsko mrežico za mavžlje?

svinjska mrežica
Svinjsko mrežico skrbno operemo, osušimo in razprostremo po delovnem pultu.

Razgrnemo dobro očiščeno svinjsko mrežico, ki jo ponekod imenujejo tudi peča. Na svinjsko mrežico polagamo velike kupčke mesnega nadeva, vmes pustimo nekaj prostora. Z žlico nalagamo tako velike kupčke, kakor velike mavžlje želimo.

Mrežico nato ob kupčkih nadeva narežemo po dolgem in počez in vsak nadev posebej zavijemo v narezano mrežico. Mavžlje zavite v svinjsko mrežico polagamo v namaščen pekač in jih postavimo v ogreto pečico.

Mavžlje lahko postrežemo tople ali hladne, zraven se poda kislo zelje, kisla repa, pražen krompir ali  krompirjeva solata. Zraven pa seveda ponudimo tradicionalno orehovo potico!

mavžlji recept
Mavžlje postrežemo z praženim krompirjem, kislo repo ali zeljem, lahko tudi s krompirjevo solato.