Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

slovenske sladice recepti

Slovenske sladice recepti – tradicionalne slovenske potice in sladice

Slovenske sladice recepti! Katere so najbolj poznane in priljubljene tradicionalne slovenske sladice? Na prvem mestu je vsekakor orehova potica, ki je tudi vpisana v register nesnovne kulturne dediščine. V Sloveniji imamo kar 27 jedi, ki so zaščitene z označbo porekla, zaščitena geografska označba ali pa spadajo v kategorijo zajamčena tradicionalna posebnost. Vse te oznake so seveda izredno pomembne in so v veliko pomoč, da naše tradicionalne jedi ne padejo v pozabo. V tem prispevku se bomo spomnili tudi manj poznanih in pozabljenih sladic, ki pa mogoče niso tako zelo pozabljene. 

https://www.nasasuperhrana.si/shema/zajamcena-tradicionalna-posebnost/

Slovenske sladice recepti – poznane in manj poznane tradicionalne slovenske sladice

Na moji spletni strani sem že veliko pisala o slovenskih sladicah, običajno se vse vrti okoli orehove potice, ki jo seveda moramo obvezno pripraviti ob večjih praznikih. Recept za orehovo potico in nekaj zanimivosti o zaščiteni orehovi potici si lahko ogledate TUKAJ!

slovenska potica

Slovenska potica spada v skupino jedi, ki so zaščitene z označbo Zajamčena tradicionalna posebnost. Ta laskav naziv nosi skupaj z Idrijskimi žlikrofi, Belokranjska pogačo in Prekmursko gibanico. Recept za Prekmursko gibanico najdete na tej povezavi! 

Poleg posebej zaščitenih slovenskih tradicionalnih sladic, poznamo seveda še zelo veliko receptov za jedi, ki so jih pripravljali naši predniki. V tem prispevku sem poiskala stare, preverjene recepte, nekateri so nam dobro poznani, za mnoge pa boste mogoče prvič slišali, ali pa so poznani samo v lokalnem okolju. Naj naštejem nekaj tradicionalnih Slovenskih jedi, ki jih verjetno vsi poznate; Buhteljni, cmoki, Prleška gibanica, flancati, krofi, miške, mlinci, ocvirkovka, pinca, različne pogače, povitica, šarklji, špehovka, zlevanka in še mnoge, mnoge druge. 

tradicionalna prekmurska gibanica

Belokranjska povitica 

Belokranjska povitica je tradicionalna belokranjska sladica, ki pripravimo iz vlečenega testa in jo nadevamo s posebnim nadevom iz skute, jajc in smetane. Bela krajina je poznana po bogati kulinariki, med sladicami so najbolj poznane Belokranjska pogača in Belokranjski žlinkrofi. Recept za Belokranjsko povitico sem našla v stari kuharski knjigi, Kuhajmo po domače, seveda sem prepričana, da bi o receptu starejše kuharice lahko marsikaj povedale. 

Sestavine za Belokranjsko povitico

  • 750 g bele pšenične moke
  • 3/8 l mlačne slane vode (3,75 dcl)
  • 1 rumenjak

Sestavine za nadev:

  • 1 kg skute ( škrlupci, sir)
  • 2 jajci
  • 1 dcl smetane
  • 15 dag svinjske masti za testo in zabelo

Recept po korakih za Belokranjsko povitico

  1. Iz moke, mlačne slane vode in rumenjaka zamesimo vlečeno testo in ga pustimo pol ure počivati. 
  2. Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev; zmešamo skuto, jajca in smetano. Vse skupaj dobro premešamo in rahlo osolimo.
  3. Testo nato razvlečemo po prtu, ki smo potresli z moko. Ko testo tanko razvlečemo, ga pustimo, da se malo osuši. 
  4. Ko se vlečeno testo malo osuši, ga najprej premažemo s svinjsko mastjo in nato z mešanico skute, jajc in smetane.
  5. Namazano testo s pomočjo prta zvijemo v zvitek, povitico ali kolobar in ga položimo v namaščen model. 
  6. Povitico po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo postavimo v pečico.
  7. Belokranjsko povitico pečemo v okroglem pekaču, pri temperaturi 220 stopinj C, približno 30 minut, da se hrustljavo zapeče. 

Ocvirkovka iz prešanih ocvirkov

ocvrikovka

Ocvirkovka je stara tradicionalna Slovenska jed, gospodinje so jo pripravljale iz sestavine, ki so jih običajno vedno imele pri roki. Moka, kvas, ocvirki in jajca. Ocvirke so včasih gospodinje pogosto dodajale v jedi, tudi v razne zvitke, poznamo pa tudi ocvirkovo potico.

Sestavine za ocvirkovko

  • 500 g moke
  • 2 dcl mleka
  • 50 g raztopljenega masla
  • 2 jajci
  • 1 dcl smetane 
  • ocvirki

Recept za ocvirkovko po korakih

  1. V posodo presejemo moko, v mleku raztopimo sol. Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo mleka in sladkor, počakamo da vzhaja.
  2. Presejani moki dodamo maslo, jajca, smetano, vzhajan kvas in mlačno mleko.
  3. Vse sestavine mešamo in testo dobro stepamo, da dobimo postane gladko. Testo postavimo na toplo, da najmanj eno uro vzhaja.
  4. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo in premažemo z mešanico jajc, malo masti in čez potresemo ocvirke, ki jih prej malo stisnemo, da so bolj suhi.
  5. Testo zvijemo in ga položimo v namaščen model in ga spet pustimo da vzhaja. Ko ocvirkovka naraste pod rob modela, jo postavimo v ogreto pečico. 
  6. Ocvirkovko lahko pripravimo tudi tako, da testo razvaljamo, položimo v pekač, namažemo z nadevom in potresemo z ocvirki, pečemo jo, brez da bo jo zvijali. 
  7. Ocvirkovko pečemo pri 170 stopinjah C približno 1 uro.
  8. V nekaterih receptih, tako pripravljeno ocvirkovko začinimo s cimetom in sladkamo. 

Ocvirkova potica

ocvirkova potica

Lešnikova potica

lešnikova potica

Pehtranova potica

pehtranova potica

Orehova potica z drožmi

orehova potica z drožmi

Jabolčni štrudelj s skuto

jabolčni štrudelj s skuto

Jabolčni zavitek

jabolčni štrudelj

Tradicionalni Slovenski štruklji

tradicionalni slovenski štruklji

Božični kruh s suhim sadjem

božični kruh s suhim sadjem

Pustni krofi

pustni krofi

Recept za tradicionalne Slovenske krofe

recept za tradicionalne slovenske krofe

Flancati

flancati

Ocvrte miške

ocvrte miške

Buhteljni

buhteljni

Tradicionalne ocvirkove pogačice

ocvirkove pogačice

Prekmurska gibanica

prekmurska gibanica

Tradicionalni medenjaki

tradicionalni medenjaki

Tradicionalne vanilice s svinjsko mastjo

vanilice s svinjsko mastjo

Mašinski keksi po starem Slovenskem receptu

mašinski keksi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Show Buttons
Hide Buttons