Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom!
Tradicionalne slovenske jedi s stročji fižolom so v slovenski kulinariki že dolgo prisotne. Med najbolj priljubljenimi jedmi s stročjim fižolom je boranja ali boranija, ki ni tradicionalna slovenska jed, saj prvotni recept izhaja iz balkanske kuhinje. V starih časih so gospodinje stročji fižol pripravljale predvsem v poletnem času. Poznamo veliko preprostih jedi, boranji podoben recept najdemo v kuharskih knjigah kot stročji fižol s krompirjem in svinjskim mesom. Izbrala sem nekaj jedi s stročjim fižolom, po receptih kot so jih pripravljali naši predniki.
Tradicionalne jedi s stročjim fižolom
Kako so stročji fižol pripravljali naši predniki? V starih slovenskih kuharskih knjigah najdemo zanimive recepte, ki večinoma izhajajo iz avstrijske meščanske kuhinje. Žal mnogi tradicionalni recepti s podeželja niso bili zapisani, čeprav jih v mnogih gospodinjstvih še vedno pripravljajo tako kot nekoč. Včasih gospodinje niso imele možnosti zamrzniti zelenjave, zato se je mlad fižol pogosto jedel samo v poletnem in jesenskem času. Nekaj so ga pripravile za ozimnico, vloženega v kisu ali slanici.
Stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino
Stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino je stara jed, malce pozabljena slovenska jed. Mnoge slovenske tradicionalne jedi so se pripravljale s krompirjem, saj ga je bilo običajno dovolj. Preprosta jed, ki jo lahko ponudimo kot samostojni obrok. Namesto slanine, lahko dodamo panceto ali cmoke in stročji fižol prelijemo s preprosti paradižnikovo omako.
Sestavine za stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino:
- 1 1/2 kg krompirja
- 2 jajci
- 10 dag drobtin
- 10 dag ostre moke
- sol in poper
- muškatni orešček
- 5 dag margarine ali masla
- 1 1/2 kg stročjega fižola
- voda ali zelenjavna jušna osnova
- majaron
- svež peteršilj
- 20 dag slanine
- Krompir operemo in celega skuhamo. Ko se malo ohladi, ga olupimo, narežemo in pretlačimo.
- Pretlačenemu krompirju dodamo jajca, drobtine, moko, sol in malo naribanega muškatnega oreščka. Zamesimo krompirjevo testo.
- Iz testa oblikujemo krompirjeve cmoke in jih 15 minut kuhamo v slanem kropu.
- Stročji fižol skuhamo do mehkega, tik preden je kuhan ga solimo in dodamo malo majarona. Ko je fižol kuha, ga odcedimo in takoj stresemo na ogrete krožnike. Popramo in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
- Posebej popečemo na trakove narezano slanino in jo položimo čez stročji fižol. Čez prelijemo maščobi, ki je ostala od praženja slanine. Stročji fižol postrežemo s krompirjevimi cmoki.
Zabeljen mlad fižol
Zabeljen mlad stročji fižol je še ena tradicionalna slovenska jed, ki se je mnogi spomnimo iz otroštva.
Sestavine za zabeljen stročji fižol:
- 1 kg stročjega fižola
- 10 dag svinjske masti ( lahko tudi z ocvirki)
- pest drobtin
- 4 stroki česna
- svež peteršilj
- malo kisa po okusu
- Mlad, nedozorel stročji fižol preberemo in skuhamo do mehkega. Ko je že mehak, ga solimo in stresemo na vroč krožnik.
- V ponvi segrejemo svinjsko mast z maslo ocvirki in dodamo drobtine. Ko drobtine malo porumenijo, dodamo drobno sesekljan svež peteršilj in strt česen.
- Vse skupaj še malo popražimo in prilijemo malo kisa.
- Vse skupaj premešamo, še malo prevremo in zabelo stresemo na kuhan stročji fižol.
Dušen stročji fižol s papriko in paradižnikom
Dušen stročji fižol lahko pripravimo po različnih receptih, današnji je iz stare slovenske kuharice.
Sestavine za dušen stročji fižol s papriko in paradižnikom:
- 2 kg stročjega fižola
- 2 zeleni papriki
- 10 dag svinjske masti
- 15 dag čebule
- svež peteršilj
- 1/2 kg paradižnikov
- sol in poper
- 2 stroka česna
- Mlad stročji fižol očistimo in narežemo na 2 cm. Paprikam odrežemo peclje, jih postavimo v vročo vodo, olupimo in odstranimo semena. Čebulo drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Paradižnike operemo in narežemo.
- V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo sveže sesekljan peteršilj, narezan stročji fižol, premešamo in 15 minut počasi dušimo.
- Nato dodamo olupljeno in narezano papriko, premešamo in spet 15 minut počasi dušimo. Medtem narežemo paradižnike in jih dodamo v jed. Spet rahlo premešamo in še nekaj minut dušimo.
- Ko tekočina od zelenjave povre, solimo, dodamo strt česen in takoj postrežemo.
Dušen stročji fižol s svinjskim mesom
Če ste ljubitelj stročjega fižola, potem je ta stari recept odličen za vas.
Sestavine za dušen stročji fižol s svinjskim mesom:
- 10 dag svinjske masti
- 1 čebula
- 1 kg svinjskega mesa
- 1 kg stročjega fižola
- peteršilj
- 1 strok česna
- voda ali juha za zalivanje
- 2 zeleni papriki
- 2 paradižnika ( ali paradižnikova mezga)
- malo moke
- mleta rdeča paprika in sol
- Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Svinjsko meso narežemo na enakomerne kose. Stročji fižol operemo in pustimo celega. Papriko in paradižnik očistimo semen in narežemo.
- V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljani čebulo, nato dodamo na kocke narezano svinjsko meso.
- Ko meso malo porjavi, dodamo očiščen stročji fižol, sesekljan svež peteršilj, strt česen, narezano papriko in paradižnik. Vse skupaj premešamo, solimo, malo zalijemo in počasi dušimo.
- Po potrebi prilivamo vročo vodo ali juho, vse skupaj dušimo toliko časa, da meso in zelenjava zmehčata in večino soka povre. Nato jed malo potresemo z moko in malo rdeče sladke paprike, prilijemo čisto malo kisa, spet zalijemo z vodo ali juho in vse skupaj še enkrat prevremo.
Priporočam tudi članek: Slovenske jedi na žlico