Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom

Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom

Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom!

Tradicionalne slovenske jedi s stročji fižolom so v slovenski kulinariki že dolgo prisotne. Med najbolj priljubljenimi jedmi s stročjim fižolom je boranja ali boranija, ki ni tradicionalna slovenska jed, saj prvotni recept izhaja iz balkanske kuhinje. V starih časih so gospodinje stročji fižol pripravljale predvsem v poletnem času. Poznamo veliko preprostih jedi, boranji podoben recept najdemo v kuharskih knjigah kot stročji fižol s krompirjem in svinjskim mesom. Izbrala sem nekaj jedi s stročjim fižolom, po receptih kot so jih pripravljali naši predniki. 

Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom

 

Tradicionalne jedi s stročjim fižolom 

Kako so stročji fižol pripravljali naši predniki? V starih slovenskih kuharskih knjigah najdemo zanimive recepte, ki večinoma izhajajo iz avstrijske meščanske kuhinje. Žal mnogi tradicionalni recepti s podeželja niso bili zapisani, čeprav jih v mnogih gospodinjstvih še vedno pripravljajo tako kot nekoč. Včasih gospodinje niso imele možnosti zamrzniti zelenjave, zato se je mlad fižol pogosto jedel samo v poletnem in jesenskem času. Nekaj so ga pripravile za ozimnico, vloženega v kisu ali slanici. 

Stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino

Stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino je stara jed, malce pozabljena slovenska jed.  Mnoge slovenske tradicionalne jedi so se pripravljale s krompirjem, saj ga je bilo običajno dovolj. Preprosta jed, ki jo lahko ponudimo kot samostojni obrok. Namesto slanine, lahko dodamo panceto ali cmoke in stročji fižol prelijemo s preprosti paradižnikovo omako. 

stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino

Sestavine za stročji fižol s krompirjevimi cmoki in slanino:

  • 1 1/2 kg krompirja
  • 2 jajci
  • 10 dag drobtin
  • 10 dag ostre moke
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • 5 dag margarine ali masla
  • 1 1/2 kg stročjega fižola
  • voda ali zelenjavna jušna osnova
  • majaron
  • svež peteršilj
  • 20 dag slanine
  1. Krompir operemo in celega skuhamo. Ko se malo ohladi, ga olupimo, narežemo in pretlačimo. 
  2. Pretlačenemu krompirju dodamo jajca, drobtine, moko, sol in malo naribanega muškatnega oreščka. Zamesimo krompirjevo testo.
  3. Iz testa oblikujemo krompirjeve cmoke in jih 15 minut kuhamo v slanem kropu. krompirjevi cmoki
  4. Stročji fižol skuhamo do mehkega, tik preden je kuhan ga solimo in dodamo malo majarona. Ko je fižol kuha, ga odcedimo in takoj stresemo na ogrete krožnike. Popramo in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem. 
  5. Posebej popečemo na trakove narezano slanino in jo položimo čez stročji fižol. Čez prelijemo maščobi, ki je ostala od praženja slanine. Stročji fižol postrežemo s krompirjevimi cmoki.

Zabeljen mlad fižol

zabeljen  mlad fižol

Zabeljen mlad stročji fižol je še ena tradicionalna slovenska jed, ki se je mnogi spomnimo iz otroštva. 

Sestavine za zabeljen stročji fižol:

  1. Mlad, nedozorel stročji fižol preberemo in skuhamo do mehkega. Ko je že mehak, ga solimo in stresemo na vroč krožnik. 
  2. V ponvi segrejemo svinjsko mast z maslo ocvirki in dodamo drobtine. Ko drobtine malo porumenijo, dodamo drobno sesekljan svež peteršilj in strt česen.
  3. Vse skupaj še malo popražimo in prilijemo malo kisa. 
  4. Vse skupaj premešamo, še malo prevremo in zabelo stresemo na kuhan stročji fižol. 

Dušen stročji fižol s papriko in paradižnikom

Dušen stročji fižol lahko pripravimo po različnih receptih, današnji je iz stare slovenske kuharice. 

dušen stročji fižol

Sestavine za dušen stročji fižol s papriko in paradižnikom:

  • 2 kg stročjega fižola
  • 2 zeleni papriki
  • 10 dag svinjske masti
  • 15 dag čebule
  • svež peteršilj
  • 1/2 kg paradižnikov
  • sol in poper
  • 2 stroka česna
  1. Mlad stročji fižol očistimo in narežemo na 2 cm. Paprikam odrežemo peclje, jih postavimo v vročo vodo, olupimo in odstranimo semena. Čebulo drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Paradižnike operemo in narežemo.
  2. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo sveže sesekljan peteršilj, narezan stročji fižol, premešamo in 15 minut počasi dušimo.
  3. Nato dodamo olupljeno in narezano papriko, premešamo in spet 15 minut počasi dušimo. Medtem narežemo paradižnike in jih dodamo v jed. Spet rahlo premešamo in še nekaj minut dušimo.
  4. Ko tekočina od zelenjave povre, solimo, dodamo strt česen in takoj postrežemo. 

Dušen stročji fižol s svinjskim mesom

Če ste ljubitelj stročjega fižola, potem je ta stari recept odličen za vas. 

dušen stročji fižol s svinjskim mesom

Sestavine za dušen stročji fižol s svinjskim mesom:

  • 10 dag svinjske masti
  • 1 čebula
  • 1 kg svinjskega mesa
  • 1 kg stročjega fižola
  • peteršilj
  • 1 strok česna
  • voda ali juha za zalivanje
  • 2 zeleni papriki
  • 2 paradižnika ( ali paradižnikova mezga)
  • malo moke
  • mleta rdeča paprika in sol
  1. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Svinjsko meso narežemo na enakomerne kose. Stročji fižol operemo in pustimo celega. Papriko in paradižnik očistimo semen in narežemo. 
  2. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljani čebulo, nato dodamo na kocke narezano svinjsko meso.
  3. Ko meso malo porjavi, dodamo očiščen stročji fižol, sesekljan svež peteršilj, strt česen, narezano papriko in paradižnik. Vse skupaj premešamo, solimo, malo zalijemo in počasi dušimo.
  4. Po potrebi prilivamo vročo vodo ali juho, vse skupaj dušimo toliko časa, da meso in zelenjava zmehčata in večino soka povre. Nato jed malo potresemo z moko in malo rdeče sladke paprike, prilijemo čisto malo kisa, spet zalijemo z vodo ali juho in vse skupaj še enkrat prevremo. 

 

 

Priporočam tudi članek: Slovenske jedi na žlico

Show Buttons
Hide Buttons