Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

tradicionalni recept za matevža

Tradicionalni recept za matevža

Tradicionalni recept za matevža! Matevž je tradicionalna slovenska jed, postrežemo ga lahko kot prilogo k raznim mesnim jedem. Včasih so gospodinje matevža postregle k zelju in prekajenim jedem. Odličen je tudi matevž s segedinom, s kislo repo ali pa ga postrežemo s pečenicami ali krvavicami. Matevž je preprosta jed, pripravimo ga iz pretlačenega kuhanega fižola in krompirja. 

Tradicionalni recept za matevža
Matevž s segedinom Slika: Mari Radej

Tradicionalni recept za matevža

Danes bomo matevža pripravili z dušenim kislim zeljem in pečenicami. Tradicionalno jed matvež poznamo tudi pod imenom divji ali krompirjev mož, slišali pa smo tudi že ime medved. Matevž je jed, ki je najbolj značilna za osrednjo Slovenijo, posebej Dolenjsko in Belo krajino. Prva je bil matevž jed revnega prebivalstva, kasneje pa je postal priljubljena priloga tudi v meščanski kuhinji. Danes je matevž prava kulinarična poslastica, kot prilogo ga lahko postrežemo tudi pri tradicionalni Božični večerji. 

Sestavine za tradicionalno slovensko jed matevž

  • 1/2 kg fižola v zrnju
  • 3/4 kg krompirja
  • 1 lovorov list
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 4 svinjske masti z ocvirki
  • 1 čebula

Recept po korakih za matevža

  1. Fižol zvečer namočimo, naslednji dan vodo odlijemo, prilijemo svežo in pristavimo. Dodamo sol, lovorov list, peteršiljevo korenino in počasi zavremo.
  2. Ko je fižol kuhan, fižolovko odlijemo, nekaj je prihranimo.
  3. Krompir olupimo, operemo, narežemo na kose in ga v rahlo slani vodi skuhamo do mehkega. 
  4. Kuhan fižol zmiksamo in mu prilijemo dve žlici fižolove vode.
  5. Kuhan krompir odcedimo, dobro zmečkamo in mu primešamo zmiksan fižol.
  6. Na svinjski masti z ocvirki prepražimo drobno sesekljano čebulo in zabelimo matevža, ki mora biti gost kot pire. matevž
  7. Če matevža postrežemo kot prilogo, potem ga običajno ne zabelimo, kar pa je seveda stvar okusa.

Kako pripravimo dušeno kislo zelje s pečenkino omako?

  1. Na svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, ko čebula postekleni dodamo kislo zelje.
  2. Zelju prilijemo dve skodelici vode, dodamo lovorov list in malo soli.
  3. Zelje pokrijemo in počasi dušimo po ure, nato ga polijemo s pečenkino omako, ki je ostala v pekaču od peke svinjske pečenke.
  4. Dušeno kislo zelje lahko zabelimo tudi z razgretimi ocvirki. 
  5. Dušeno kislo zelje postrežemo z matevžom in pečenicami.

Kako pravilno spečemo pečenice?

pečenice in dušeno zelje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Show Buttons
Hide Buttons