Žganci – kako skuhamo najboljše žgance?

Žganci so slovenska tradicionalna jed, po različnih receptih jih pripravljamo že nekaj stoletij. Prvotno je jed k nam verjetno prišla iz današnje Nemčije, kjer jo v pisnih virih prvič omenjajo leta 1465. Poleg tradicionalnih ajdovih žgancev, lahko pripravimo tudi koruzne ali krompirjeve.

Po starih receptih je več načinov priprave žgancev, pri nas so ajdove žgance najprej kuhali na Koroškem in nato na Gorenjskem. Receptov za žgance je veliko in v vsaki vasi bodo rekli, da je njihov tisti ta pravi. A pravi so vsi, saj to je lepota slovenske kulinarike, da ima skoraj vsak konec Slovenije svoje edinstvene recepte. Žgance lahko postrežemo kot samostojno jed s kislim mlekom ali kot prilogo golažu, obaram ali različnim enolončnicam in jedem na žlico. 

žganci
Ajdovi žganci

Žganci – tradicionalna slovenska jed

Prvotni način priprave žgancev na Koroškem je še posebej zanimiv, saj so jih opekli na žerjavici. Posodo, v kateri so se kuhali žganci, so tik pred koncem kuhanja postavili v žerjavico, da so se žganci lepo opekli z vseh strani. Iz tega postopka priprave verjetno tudi izhaja ime “žganci”.

Tudi na Dolenjskem so imeli svoj način priprave žgancev, kuhali so jih s krompirjem in ajdovo moko, pogosto tudi z pšenično moko. Primorski konec je bil poznan bolj po koruznih žgancih, v Brdih pa so pripravljali bele koruzne žgance s krompirjem.

Oženjeni žganci prihajajo iz Prekmurja in Prlekije, pripravljeni so iz moke in krompirja , ter zabeljeni s svinjsko mastjo, čebulo in kislo smetano. Receptov je veliko, verjetno bo marsikatera gospodinja rekla..oh, mi jih pa že ne kuhamo tako! Res je, poznamo toliko receptov za pripravo različnih žgancev, da jih verjetno rese ne kuhate tako, ampak po svojem edinstvenem receptu! 

Ajdovi žganci

Ajdovi žganci po Koroško, so najstarejši način priprave žgancev v slovenskih krajih. Mnogi so prepričani, da so samo ajdovi žganci tisti ta pravi, a seveda je tudi to stvar okusa posameznika.

Tudi za pripravo ajdovih žgancev poznamo več receptov, novejši so prilagojeni današnjim razmeram in mogoče tudi malo lažji za pripravo. Danes lahko kupimo tudi že pripravljeno moko za žgance in si tako še olajšamo pripravo jedi. Za današnji članek sem poiskala recepte v starih kuharskih knjigah, kjer se opisani recepti ravno tako razlikujejo.

Recept za ajdove žgance:

 • 60 dag ajdove moke
 • 10 dag masti z ocvirki ali zaseka
 • 1 l slanega kropa

V slan krop vsujemo moko in kuhamo do 10 minut. Nato kupček moke prebodemo, da se moka dobro prekuha tudi znotraj. Tako naj vre še 15 minut, nato polovico vode odlijemo in jo prihranimo.

Če kuhamo drobne gorenjske žgance, jih mešamo z dvorogeljnimi vilicami in jih zabelimo že v loncu. Če pa želimo pripraviti štajerske ali zagorske mehke žgance, prilijemo več žgančevke in gladko zmešamo. Žgance nato režemo z žlico v žličnike, polagamo jih v skledo in po vrhu zabelimo. 

Ajdovi žganci po koroško

Ajdove žgance so prvi pripravljali na Koroškem, jed je prišla iz nemških krajev, kjer so jo pripravljali že stoletja prej. 

Recept za ajdove žgance po koroško:

 • 1 kg ajdove moke
 • 1 1/2 l slanega kropa
 • svinjska mast
 • grumpi ali ocvirki

Ajdovo moko v železni ponvici močno segrejemo, vendar moka ne sme rumeneti ali spremeniti barvo. Moko ves čas mešamo. Nato jo zalijemo s slanim kropom in tako dolgo mešamo, da se pričnejo delati žganci.

Polijemo jih z razbeljeno mastjo, jo dobro zamešamo med žgance, ki jih nato pokrite dušimo še pol ure. Žgance zabelimo z razbeljenimi “grumpi” ali ocvirki. 

Ajdovi žganci po gorenjsko

Receptov za pripravo ajdovih žgancev je veliko, čeprav je ta recept za pripravo po gorenjsko, jih verjetno tudi tam pripravljajo na več načinov.

Recept za ajdove žgance po gorenjsko:

 • 60 dag ajdove moke
 • 10 dag masti z ocvirki
 • 1 l slanega kropa

V slan krop vsujemo vso moko hkrati, jo kuhamo od pet do deset minut, nato kepo prebodemo z vilicami in moko prekuhamo še od znotraj.

Pustimo vreti 15 minut, nato polovico vode odlijemo. Žgance zdrobimo z vilicami kar v loncu in jih zabelimo z razgreto mastjo ali zaseko. Ajdove žgance ponudimo z mlekom. 

Ajdovi žganci s krompirjem

Ajdove žgance lahko pripravimo tudi s krompirjem. 

Recept za ajdove žgance s krompirjem:

 • 3/4 kg ajdove moke
 • 1/2 kg krompirja
 • 2 l slanega kropa
 • 20 dag ocvirkov ali slanine

Olupljen in opran krompir narežemo na kose in ga pristavimo v slanem kropu. Ko je krompir na pol kuhan, stresemo k njemu vso moko hkrati, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Nato naredimo z držajem kuhalnice v moko luknjo, pokrijemo in kuhamo še 15 minut.

Nazadnje odlijemo nekaj vode, raje več kot premalo, dodamo polovico razbeljene zabele, vse skupaj dobro premešamo, da se enakomerno navlaži in če je potrebno sedaj dodamo še malo odlite vode.

Z vilicami zdrobimo rahle žgance v skledo in jih zabelimo z drobno zrezano ocvrto slanino ali z razbeljenimi ocvirki. 

Koruzni žganci po štajersko

Tudi za pripravo koruznih žgancev poznamo veliko receptov, tukaj si bomo ogledali recept, ki prihaja iz Štajerskih koncev.

Recept za koruzne žgance po Štajersko:

 • 50 dag koruzne moke
 • 10 dag masti z ocvirki
 • 3/4 l slanega kropa

V slan krop vsujemo koruzno moko, jo kuhamo 10 minut in nato kupček prederemo, da se moka dobro prekuha. Nato pustimo da vre še 15 minut.

Ko so kuhani, žgance mešamo z dolgo kuhalnico, tako dolgo, da ni več videti moke. Žgance režemo z žlico kot žličnike in jih polagamo v skledo in jih po vrhu zabelimo. Koruzne žgance ponudimo k kislemu zelju, repi ali mleku. 

Koruzni žganci po kranjsko

Na drugem koncu Slovenije, so koruzne žgance kuhali tudi malo drugače.

Recept za koruzne žgance po kranjsko:

 • 50 dag koruzne moke
 • 1 l slanega kropa
 • 10 dag zaseke ali masti z ocvirki

V slan krop vsujemo koruzno moko in jo kuhamo 10 minut. Ko moka dobro prevre, naredimo v sredini kupčka luknjo, da se moka tudi znotraj dobro prekuha. Žgance pustimo vreti še 15 minut. Nato  nekaj več kot polovico žgančevke odlijemo, vsebino v loncu pa zabelimo in z dvorogeljnimi vilicami mešamo v drobne, precej suhe žgance.

Če želimo bolj vlažne žgance, prilijemo še nekoliko žgančevke. Koruzne žgance v različnih krajih ponudijo z raznimi prilogami, najpogosteje s kislim mlekom, z zeljem ali repo. V starih časih so koruzne žgance pogosto jedli s prežganko. 

Vir; Žganci:

 • Kuhajmo po domače; Kristina Merc – Matjašič
 • Sodobna slovenska kuharica