Kako pobarvamo pirhe s čebulo?

Kako pobarvamo pirhe s čebulo? Barvanje velikonočnih jajc s čebulnimi olupki je preprosta tehnika z naravnimi barvami. V otroških letih smo se vedno veselili časa, ko je mama žrtvovala najlonke in začela se je zabava. Na vrtu smo nabrali liste in rožice različnih oblik, ki smo jih nato zavijali v najlonke.

Na kaj moramo biti pozorni pri barvanju pirhov s čebulnimi olupki? Za najboljše pirhe so seveda pomembna jajca. Pripravimo sveža domača jajca, če imamo možnost izberemo bela jajca, ali pa čim svetlejša.

Veselo pobarvani pirhi ne smejo manjkati na velikonočni praznični mizi. Tradicionalne velikonočne jedi so velikonočna orehova potica, pirhi, hren in šunka. Posebej zanimiv je recept za Velikonočno šunko v testu! Recept TUKAJ!

kako pobarvamo pirhe s čebulo
Kako pobarvamo pirhe s čebulo?

Ali nimate belih jajc za pirhe? Razbarvajte jih s preprosto tehniko!

Temna jajca lahko sami razbarvamo s preprosto tehniko. Zmešamo isto količino kisa in vode. Jajca položimo v hladno mešanico in počasi zavremo. Nato ogenj ugasnemo, lonec pokrijemo in jajca najmanj pol ure pustimo v mešanici kisa in vode.

S to tehniko bomo dobili precej bolj svetla jajca, ki bodo primerna za velikonočne pirhe. Kaj pa čebulni olupki? Že nekaj časa prej zbiramo čim bolj temne olupke, če jih nimamo dovolj, lahko v vodo dodamo malo domačega terana.

Kako razbarvamo temna jajca
Zmešamo isto količino kisa in vode, v mešanico položimo jajca in počasi zavremo. Nato ogenj ugasnemo, lonec pokrijemo in jajca 20 minut namakamo. Temna jajca se bodo v mešanici kisa in vode za nekaj odtenkov razbarvala.

Kako pravilno kuhamo jajca da ne počijo?

Zakaj pirhi počijo? Za barvanje pirhov izberemo jajca s trdo lupino, ki jih vedno začnemo kuhati v mrzli vodi. Za lepše barve v vodo dodamo malo kisa, da se bodo jajca lepše lupila, pa dodamo malo soli. Ali ste vedeli, da najprej počijo sveža jajca? Čeprav seveda želimo skuhati čim bolj sveža jajca, za pirhe raje uporabimo kakšen dan stara, saj je več možnosti da ne bodo počila. Za kuhanje jajc uporabimo dovolj veliko posodo, tako da jajca niso naložena ena na drugo. Voda naj sega za prst visoko čez jajca.

Pomembno je tudi to, da jajca pred kuhanjem ogrejemo na sobno temperaturo, nikoli jih ne damo kuhat naravnost iz hladilnika.

Kuharski mojstri tudi pravijo, da vodo zavremo in nato posodo odmaknemo z ognja in jajca pustimo v vreli vodi približno 20 minut. Nato jajca položimo v ledeno vodo in jih namakamo 10 minut. To tehniko sem preizkusila in rumenjak je res lepe rumene barve. Kadar jajca predolgo kuhamo, se lahko rumenjak obarva zeleno, kar ni ravno privlačno, ko jih postrežemo.

Ali veste da poznamo za barvanje pirhov s čebulnimi olupki več tehnik?

Tudi za barvanje pirhov s čebulnimi listi poznamo več receptov. Običajno jajca, ovita v najlonke položimo v hladno vodo, ki smo ji dodali čebulne olupke in počasi kuhamo 15 minut. Posodo nato odstavimo z ognja in jajca pustimo v čebulni vodi da se ohladijo.

Za bolj intenzivne barve pirhov v večji lonec nalijemo dva litra vode, dodamo čim bolj temne čebulne olupke, dodamo žlico kisa in kuhamo pol ure. Nato dodamo še pest čebulnih listov in žlico soli, ter med čebulne olupke položimo jajca. Počasi kuhamo 10 do 15 minut in nato jajca še vroča poberemo iz vode.

tehnike barvanja pirhov s čebulnimi olupki
Ali veste, da poznamo tudi več tehnik za barvanje pirhov s čebulnimi olupki?

Tretja tehnika je prav tako zanimiva, saj jajca v čebulnih olupkih samo zavremo in takoj odstavimo z ognja. Jajca nato v vroči čebulni vodi pokrite namakamo 20 minut, nato jih preložimo v ledeno vodo in jih namakamo še 10 minut. Šele nato jajca odvijemo iz najlonk, odstranimo cvetove in zelišča, ter jih namažemo z oljem ali maslom.

Kako pobarvamo pirhe s čebulo?

Ne veste za katero tehniko barvanja pirhov s čebulnimi olupki bi se odločili? Čeprav sem prebrala in tudi preizkusila že veliko tehnik, na koncu vedno uporabim tisto, ki jo poznam že od otroštva.

Čeprav pri tej tehniki kakšno jajce poči, so pirhi večinoma lepi na pogled in tudi okusni. Pomembno je, da izberemo čim svetlejša jajca in čim bolj temne čebulne olupke!

Recept za barvanje pirhov s čebulo:

  • 10 svetlih jajc
  • 2 l vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica kisa
  • čebulni olupki
  • 1 najlonke
  • različne rastline za okraševanje; peteršiljevi listi, deteljice, trobentice, različni listi in trave

Danes bom za barvanje pirhov uporabila tehniko, ki sem jo malo priredila po svoje. Z leti sem se naučila nekaj trikov, kako narediti najlepše pirhe, ki pri lupljenju ne počijo in so tudi lepi, ter seveda okusni.

V večji lonec nalijemo od 2 do 3 litre vode in dodamo najmanj tri pesti temnih čebulnih olupkov. Dodamo žlico kisa, zavremo in kuhamo pol ure. Mešanico ohladimo, iz nje poberemo čebulne olupke in dodamo dve pesti svežih čebulnih olupkov. Prilijemo malo vode, ter dodamo žlico kisa in malo soli.

barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Okrašena in v nogavice zavita jajca položimo na čebulne olupke in jih skuhamo v čebulni vodi, ki ji dodamo malo kisa in soli.

Na čebulne olupke položimo jajca, ki smo jih okrasili z različnimi cvetovi, listki ali travami, ter zavili v tanke hlačne nogavice. Mešanico počasi zavremo in nato na nizkem ognju kuhamo približno 10 minut. Jajca še vroča poberemo iz vode, odložimo na papirnato brisačo in ko se jajca posušijo odstranimo okraske in premažemo z oljem ali maslom.

okraševanje pirhov
Pripravimo si raztegljive hlačne nogavice in listke, vejice ali trave.

Poskusimo lahko tudi drugo tehniko in sicer ovita in okrašena jajca položimo v ohlajeno čebulno vodo, ki smo ji dodali še dve pesti svežih čebulnih olupkov.

Dodamo žlico soli in žlico kisa in žlico soli, zavremo in takoj odstavimo z ognja. Posodo pokrijemo in jajca v vreli tekočini z olupki vred namakamo 20 minut. Vroča jajca nato položimo v ledeno vodo, namakamo 10 minut, nato jih poberemo iz vode, osušimo in odstranimo okraske.

Obe tehniki sta preverjeni, sami se odločite kako boste kuhali velikonočna jajca.

Kako okrasimo pirhe z različnimi rastlinami in kako jih zavijemo v najlonke?

Preden velikonočne pirhe skuhamo, jih okrasimo z različnimi listi, travami ali cvetovi, ter jih nato zavijemo v tanke hlačne nogavice. Katere rastline so primerne za okraševanje pirhov? Primerne so vse pomladne rastline, ki jih naberemo v naravi. Izbiramo listke ali trave, ki imajo izrazito nazobčane listke, ali imajo značilne oblike, kot so na primer deteljice ali listi jagod. Uporabimo lahko tudi liste peteršilja ali regrata. 

okraševanje pirhov
Na vsako jajce položimo različne listke ali cvetove. Čez položimo raztegljive najlonke in jih tesno ovijemo okoli jajca. Nogavice zavežemo v vozel ali jih ovijemo z elastiko.

Najprej razrežemo ženske nogavice na tako velike kose, da bomo lahko vanje zavili kose. Po želji si pripravimo elastike, s katerimi bomo zavezali konce raztegljivih nogavic. Ker so najlonke izredno raztegljive, jih lahko tudi zavežemo, kar je mogoče bolje, ker lahko elastika med kuhanjem odpade.

barvanje pirhov s čipko
Jajca lahko zavijemo tudi v čipko in jih skuhamo v čebulnih olupkih.

Na jajce položimo poljuben list ali rožico, čez položimo nogavico in jo tesno napnemo čez jajce. Nogavice zavežemo v tesen vozel, tam kjer ga bomo naredili, se bo naredil zanimiv vzorček.

Tako pripravimo še preostala jajca, namesto nogavic lahko uporabimo tudi čipko, ki jo ovijemo okoli jajca. Za različne vzorčke, lahko iz močnega materiala izrežemo srčke ali druge like, jih položimo na jajce in zavijemo v najlonke.