Velikonočni recepti – 20 tradicionalnih velikonočnih jedi

Velikonočni recepti – katere jedi ne smejo manjkati na velikonočni praznični mizi? Velika noč je največji krščanski praznik, na ta dan kristjani tradicionalno praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Že od davne zgodovine imajo Velikonočne jedi posebno simboliko. Na Veliki petek pred Veliko nočjo je zapovedan strogi post, na Veliko soboto pa nesemo hrano k blagoslovu ali k žegnu.

Žegnano velikonočno hrano po tradiciji ponudimo za velikonočni nedeljski zajtrk. Katere jedi tradicionalno nesemo k žegnu? Vse jedi, ki jih nesemo k blagoslovu, imajo določeno simboliko.

velikonočni recepti
Velikonočni pirhi pobarvani z čebulnimi olupki Več Velikonočnih receptov si oglej TUKAJ!

Velikonočni recepti – kakšen zgodovinski pomen ima velikonočna hrana?

Rdeči pirhi ali velikonočna jajca v rdeči barvi, simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, zato v košari, ki jo nesemo k žegnu, ne smejo manjkati rdeči pirhi. Jajca predstavljajo tudi ljubezen in prijateljstvo, običaj izmenjavanja pirhov izhaja še iz poganskih navad, poznano je čaščenje boginje Eostre.

Tradicionalne velikonočne jedi so tudi suho meso, hren in potica. Suho meso, klobase in šunka, simbolizirajo Kristusovo telo, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ. Potica in velikonočno pecivo predstavljajo trnovo krono. 

Poleg teh velikonočnih jedi imajo poseben pomen tudi kruh, zajec in rdeče vino. Nekvašen kruh za Veliko noč jemo v spomin na Jezusovo žrtev, rdeče vino pa pijemo v spomin na Jezusovo kri, ki je bila prelita za vse ljudi. Veste kakšen simbol ima Velikonočni zajec? Zajec nas v času Velike noči spominja na pomlad in novo življenje.

V starih časih so bile košarice za blagoslov bolj skromne, v modernem času smo simboličnim velikonočnim jedem dodali še mnoge druge.

Iz starih časov izhajajo tudi mnoge skromne jedi, ki so jih gospodarji ponudili svojim delavcem. Takšna jed je aleluja, juha iz posušenih olupkov repe. Posušene olupke repe so skuhali v juhi, ki je ostala od kuhanja šunke ali suhega mesa. Prvi zapisi o tej jedi segajo v davno leto 1529, ko je vladala velika lakota. Takrat in še mnogo kasneje, je bila aleluja prva jed na Velikonočno nedeljo in je še danes simbol za skromnost. 

Velikonočna orehova potica

Na praznično obloženi mizi seveda ne sme manjkati velikonočna orehova potica, ki simbolizira Jezusovo trnovo krono. V spomin na Jezusovo trpljenje, so v drugi polovici 17. stoletja, pripravljali posebne Velikonočne kolače, ki so lahko tehtali tudi do 17 kg. V bolj skromnih gospodinjstvih, ki si niso mogla privoščiti bogatih kolačev, so gospodinje spekle kolač iz bele moke.

V nekaterih krajih so za žegen na žerjavici spekli nizko in široko nekvašeno potico. Danes ko imamo vsega v izobilju, seveda lahko za praznike spečemo različne potice, pogače in druge velikonočne dobrote. Danes bomo pripravili  orehovo potico po starem tradicionalnem slovenskem receptu. 

Recept za Velikonočno orehovo potico:

 • 1 kg moke
 • 3 dag kvasa
 • 4 rumenjaki
 • 3 dl mlačnega mleka
 • 12 dag masla
 • 1 žlička soli
 • 2 žlici sladkorja
 • maščoba za model

Recept za orehov nadev:

 • 70 dag orehov
 • 20 dag medu
 • 5 dag sladkorja
 • 2 dcl mleka
 • 1 jajce
 • cimet
 • malo ruma

Velikonočno orehovo potico pripravljamo v toplem prostoru, pogreti moramo tudi moko in vse pripomočke. Moko najprej presejemo in ob strani dodamo žličko soli. Zdrobljen kvas zmešamo z žličko sladkorja, dodamo malo moke in mlačnega mleka. Pokrijemo in postavimo na topol, da vzhaja.

V sredini moke naredimo jamico in damo vanjo stepene rumenjake, vzhajan kvas, mlačno raztopljeno maslo in sladkor. Nato med mešanjem prilivamo mlačno mleko. Testo stepamo četrt ure, da se pričnejo delati mehurčki in se testo loči od sklede in kuhalnice.

Natančen čas stepanja težko določimo, saj nekatere vrste moke potrebujejo več tekočine, druge pa manj. Stepeno testo potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja. 

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. Orehe stolčemo ali zmeljemo in jih poparimo z oslajenim mlekom. Med počasi segrevamo, da postane tekoč. Tekoč med in cimet primešamo k orehom in pustimo, da se počasi ohlaja. Ko je orehov nadev z medom ohlajen, gladko vmešamo še eno jajce ali dva.

Kako zavijemo orehovo potico in koliko časa jo pečemo?

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na 1/2 cm debelo in ga enakomerno namažemo s še toplim nadevom. Testo nato tesno zvijemo in položimo v dobro namaščen model. Potico pustimo da počasi vzhaja, pazimo, da ne prekipi, ker se bo malo dvignila še v pečici. Vzhajano potico namažemo s stepenim jajcem in jo postavimo v pečico, pečemo jo pri temperaturi 180 stopinj, približno eno uro. 

Ko je potica pečena, jo v modelu ohlajamo najmanj 15 minut, nato jo rahlo zvrnemo na desko za valjanje in jo po želji potresemo s sladkorjem v prahu in pokrijemo s prtičem. Potico razrežemo in ponudimo naslednji dan, ko je dobro ohlajena.

velikonočna orehova potica
Velikonočna orehova potica Slika: Mari Radej

Aleluja po starem receptu

Aleluja je jed iz posušenih olupkov repe, ki ji skuhamo v juhi v kateri smo kuhali šunko ali prekajeno meso. Aleluja je bila včasih jed revežev, prvi zapisi segajo v davno leto 1529. Današnji recept je po starem receptu, ki prihaja iz okolice Bleda. Aleluja se po Sloveniji kuha po različnih receptih, danes jo bomo pripravili s proseno kašo in ocvirki. 

Recept za alelujo po starem receptu:

 • posušeni olupki repe
 • pest prosene kaše na osebo
 • juha, v kateri smo kuhali Velikonočno šunko ali prekajeno meso
 • voda
 • ocvirki

Repne olupke lahko pripravimo že v jeseni, ko je dovolj repe. Repo olupimo, olupke posušimo in jih hranimo na suhem mestu. Preden olupke uporabimo za kuhanje, jih za nekaj postavimo v toplo pečico, da postanejo krhki. Nato olupke z valjarjem zdrobimo v drobtinice, ki jih presejemo, da so vse enako velike.

Zdrobljene olupke čez noč namočimo v vodo. Naslednji dan zdrobljene olupke večkrat operemo in jih damo kuhat skupaj s proseno kašo in pol juhe od prekajenega mesa in pol vode.

Za osebo računamo pest prosene kaše in dve žlici zdrobljenih olupkov repe. Ko je juha kuhana, jo zlijemo v skledo, zabelimo z razgretimi ocvirki in takoj ponudimo.

Jajčni hren

Velikonočni recepti pogosto vsebujejo  jedi s hrenom in trdo kuhanimi jajci. Korenine hrene simbolično predstavljajo žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ. Trdo kuhana jajca in pobarvani pirhi, predstavljajo pet Jezusovih ran in so simbol groba in vstajenja. Poznamo več receptov za jedi s hrenom in trdo kuhanimi jajci, danes bomo pripravili jajčni hren po starem receptu.

Jajčni hren po starem receptu:

Hren olupimo, nastrgamo in poparimo z juho. Trdo kuhana jajca olupimo in drobno sesekljamo ali jih zmečkamo z vilicami. Jajca nato primešamo k hrenu, solimo, kisamo, popramo in zabelimo z bučnim oljem.

Vse skupaj dobro premešamo in ohladimo, preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

jajčni hren
Jajčni hren

Velikonočni pirhi pobarvani z čebulnimi olupki

Za Veliko noč tradicionalno pobarvamo jajca, pirhi simbolizirajo pet Jezusovih ran, rdeči pirhi pa so simbol za kaplje Jezusove krvi. Pirhe lahko pobarvamo na mnoge načine, najbolj preprosti načini so barvanje z naravnimi sestavinami. Najbolj poznano je barvanje pirhov v čebulnih olupkih, čudovit nastanejo tudi, če jih skuhamo v teranu.

Kako pobarvamo pirhe v čebulnih olupkih?

Za barvanje pirhov v čebulnih olupkih potrebujemo kar nekaj čebulnih olupkov, zato jih že kakšen mesec prej shranimo. Za čebulne pirhe potrebujemo še kakšne stare najlonke, vrvico ali gumico, ter nekaj lističev pomladnih rožic.

V večji lonec položimo čebulne olupke, prelijemo z vodo in zavremo, vse skupaj nato ohladimo. V tem času pripravimo jajca. Tukaj lahko sprostimo domišljijo in jajca poljubno zavijemo v najlonke, naredimo različne vozle in zanke. če želimo narediti vzorčke, potem uporabimo liste in cvetove različnih oblik, jih položimo na jajce in čez napnemo kos odrezane najlonke.

Konce najlonk zvijemo in zavežemo s sukancem ali gumico, Zanimive vzorčke dobimo, če vzamemo večji kos najlonk, jih tesno napnemo čez jajca, ki smo jih obložili s poljubnimi lističi in jih nato na obeh koncih trdo zavežemo. Tam, kjer naredimo vozel, se bo naredil edinstven in unikaten vzorček. 

Tako pripravljena jajca previdno položimo v ohlajeno vodo s čebulnimi olupki in vse skupaj zavremo. Vmes lahko pomešamo tudi jajca, ki jih nismo okrasili, kljub temu se bodo zanimivo obarvala. Ko voda zavre, jajca kuhamo približno 10 minut, nato posodo odstavimo z ognja in jajca še nekaj minut pustimo v vodi.

Ko se čebulna voda malo ohladi, jajca previdno poberemo iz vode in s škarjami odstranimo najlonke. Na pirhih se bodo prikazali zanimivi vzorčki, težko bomo naredili dva popolnoma enaka pirha. Ko se pirhi ohladijo, jih nežno natremo z olivnim oljem ali maslom. 

velikonočni pirhi v čebuli
Barvanje pirhov v čebulnih olupkih

Velikonočna gnjat pečena v testu

Gnjat je zgornji del prve svinjske noge in je po okusu podoben kot šunka, ki je pripravljena iz zgornjega dela zadnje noge. V času Velike noči tradicionalno skuhamo prekajeno meso, šunko, suhe klobase in drugo suho meso. Danes bomo pripravili tradicionalno gnjat pečeni v testu. Recept je podobe kot za velikonočno šunko v testu. 

Recept za v testu pečeno gnjat:

 • 1 velika svinjska gnjat
 • testo ( iz moke in vode)

Prekajeno svinjsko gnjat operemo in čez noč pustimo v vodi, da se razsoli. Naslednji dan gnjat še enkrat dobro operemo in posušimo. Iz moke in vode naredimo presno, dokaj gosto testo, ki se da valjati. Ko testo zgenetemo, ga pustimo pol ure počivati. Če želimo, lahko pripravimo tudi kvašeno krušno testo.

Nato testo razvaljamo v tako veliko ploskev, da bomo vanjo lahko  lahko zavili meso. Gnjat položimo na razvaljano testo in ga celega zavijemo vanj. Tako pripravljeno gnjat položimo v namaščen pekač, pečico ogrejemo na 180 stopinj in pečemo približno 3 ure.

Če je gnjat težja, mogoče celo več kot 5 kg, potem jo moramo peči tudi do štiri ure. Ko je gnjat pečena, jo ohladimo v testu in šele nato razrežemo.

Velikonočna prata

Velikonočna prata je tradicionalna slovenska jed, ki se pripravi iz prekajene vratovine in starega belega kruha. Potrebujemo še jajca, zelišča in svinjsko mrežico. 

Recept za Velikonočno prato:

 • 60 dag prekajene vratovine
 • 50 dag starega belega kruha
 • 5 jajc
 • 2 žlici sesekljanega peteršilja
 • 1 čebula
 • 2 dag svinjske masti
 • sol in poper
 • svinjska mrežica, lahko tudi debelo svinjsko črevo

Prekajeno vratovino na pol skuhamo, ohladimo, nato meso ločimo od kosti in narežemo na kocke. Star bel kruh narežemo na kocke in ga navlažimo z juho, v kateri smo kuhali vratovino. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo malo svinjske masti in na njej svetlo prepražimo čebulo.

Narezano meso in kruh zmešamo, dodamo praženo čebulo, razžvrkljana jajca, sesekljan peteršilj, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo in z zmesjo napolnimo svinjsko mrežico, ki jo oblikujemo v štruco.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C ali celo malo manj, prato pečemo počasi, da se lepo zlato rumeno zapeče. Na začetku pečenja temperaturo pečenja malo povišamo, da se mrežica hitro zapeče, nato temperaturo znižamo in pečemo do konca.

Prato ponudimo kot praznično Velikonočno jed, zraven se poda kislo zelje in krompir.

Velikonočna šunka v testu

velikonočni recepti

Najboljša velikonočna orehova potica

velikonočni recepti orehova potica

Kako spečemo dobro potico z različnimi nadevi?

velikonočna lešnikova potica

Velikonočna potratna potica

velikonočna potratna potica

Recepti za velikonočno pecivo

recepti za velikonočno pecivo

Velikonočna pehtranova potica

velikonočna pehtranova potica

Orehova potica po starih receptih

orehova potica po starih receptih

Velikonočna skutina potica z rozinami

velikonočna skutina potica z rozinami

Najboljša korenčkova potica

najboljša korenčkova potica

Najboljša potratna potica

najboljša potratna potica

Recept za kokosovo potico

recept za kokosovo potico

Recept za makovo in lešnikovo potico

recept za makovo in lešnikovo potico

Velikonočna Lchf pojedina

velikonočna lchf pojedina

Recept za velikonočni kruh

velikonočni kruh

Pozabljeni recepti naših babic

Velikonočna pojedina
Velikonočne sladice Slika: Mari Radej

Viri: Velikonočni recepti:

 • Velikonočni recepti; Aleluja; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
 • Jajčni hren; velikonočni recepti; Kuhajmo po domače; jajčne jedi
 • Velikonočna prata; Velikonočni recepti, Stanko Grafenauer; Kuhinja naše družine