Recept za domačo jetrno pašteto! Imate radi paštete, a ne marate kupljenih? Čeprav nimate doma kmetije, lahko okusno jetrno pašteto pripravite sami doma. Najpogosteje jetrno pašteto pripravljamo iz svinjskih jeter, ki pa jih lahko nadomestimo s telečjimi, piščančjimi ali gosjimi jetri. Danes bom opisala postopek priprave jetrne paštete iz svežih svinjskih jeter in dela svinjskega mesa, ki ga narečno imenujemo tudi “pogrlina” ali “štihn kos”.
Ta del svinjskega mesa se nahaja na spodnjem delu svinjske glave, lahko tudi podbradek ali vrat. Gre za del, kjer je meso mehkejše, pogosto mastno in zelo okusno, zato se uporablja za izdelavo paštet, lahko pa ga uporabimo tudi za pripravo različnih enolončnic. Več receptov za jedi na žlico najdeš na tej POVEZAVI! Pogrlina je priljubljena pri izdelavi mesnih izdelkov, saj vsebuje ravno pravo razmerje med maščobo in mesom, kar izboljša okus končnega izdelka. Za izdelavo domače jetrne paštete vedno uporabimo sveža jetra in svinjsko meso s kožo.
Recept za domačo jetrno pašteto
Domačo pašteto običajno delamo pri kolinah, takrat pripravimo tudi vse ostale dobrote, kot so krvavice, pečenice, svinjska mast in ocvirki. Več o domačih kolinah poglej TUKAJ! Za resnično kakovostno pašteto so pomembne sveže sestavine. Zato se priprave paštete lotimo takoj, ko so svinjska jetra še čisto sveža. Recept in slike za domačo jetrno pašteto mi je zaupala Mari Radej, ki je tudi odlična pekarica in prispeva tudi večino slik za nepozabne sladice.
Sestavine za domačo jetrno pašteto
- 2 kg svinjskega mesa s kožo – “pogrlina ali štihn kos”
- 1 1/2 kg svežih svinjskih jeter
- 5 zrn česna
- 4 lovorove liste
- 2 čebuli
- sol in poper
Recept po korakih za domačo pašteto
- 2 kg svinjskega mesa s kožo in 1 1/2 kg svežih jeter na grobo narežemo, prelijemo z malo vode in pristavimo na ogenj.
- Ko voda zavre, dodamo 4 zrna česna in 4 lovorove liste, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo do mehkega, kar traja od dve do tri ure. Pazimo, da ne nalijemo preveč vode, samo toliko, da je meso pokrito.
- Ko so meso in jetra mehka, jih poberemo iz vode, ohladimo in narežemo na manjše kose. Juho, v kateri smo kuhali meso in jetra prihranimo.
- Narezano svinjsko meso in jetra nato postopoma fino zmeljemo na mesoreznici, vmes zmeljemo tudi dve olupljeni in narezani čebuli.
- Mleto meso in jetra stresemo v veliko posodo s pokrovom in prilijemo juho, v kateri smo kuhali jetra in meso. Juhe prilijemo samo toliko, da je so meso in jetra pokrita.
- Posodo postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 150 stopinj C in pašteto počasi kuhamo približno 2 uri.
- Vmes pašteto enkrat ali dvakrat prekrižamo s kuhalnico, ni potrebno močno mešati. Ko je pašteta že eno uro v pečici, po potrebi prilijemo še malo mesne juhe.
- Po dveh urah pečico ugasnemo, posodo pa lahko še kakšno uro pustimo v pečici, nato pa pašteto čez noč postavimo na hladno, da se popolnoma ohladi.
- Naslednji dan, ko je pašteta ohlajena, po okusu dodamo poper in sol, ter jo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko maso.
- Domačo pašteto nato porazdelimo po lončkih in jih pokrijemo s prozorno folijo.
Najpogostejša vprašanja o pripravi domače jetrne paštete
Zakaj je pomembno, da uporabimo svinjsko meso z kožo?
- Svinjska koža vsebuje veliko naravne želatine, ki se med kuhanjem sprosti. Želatina pomaga povezati sestavine in daje pašteti gladko, mazljivo teksturo.
- Ko kožo kuhamo, se želatina sprosti v tekočino, ki se ob ohlajanju strdi. To deluje kot naravni aspik ali žele, ki v pašteti ustvari bolj čvrsto konsistenco brez potrebe po dodatnih vezivih, kot so umetni želirni dodatki.
V kolikem času moramo porabiti domačo pašteto – ali jo lahko zamrznemo?
- Pravilno shranjena v zaprti posodi zdrži domača pašteta 5–7 dni
- Domača pašteta se lahko zamrzne, vendar priporočamo uporabo v 1–2 mesecih za najboljši okus.