Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

kumare s krompirjem

Kumare s krompirjem – tople kmečke murke

Kumare s krompirjem, tople murke, mlečne murke ali tople kmečke murke so tradicionalna slovenska jed, ki so jo na podeželju postregli kot poletno prilogo. Zanimiv je podatek, da so tople murke postregli obiralcem hmelja v savinjski dolini. Kumare s krompirjem ali tople murke so postregli z zabeljenim stročjim fižolom ali z mesom iz tunke.

kumare s krompirjem
Tople murke s krompirjem, kumare s krompirjem, mlečne murke ali murkov zos

Kumare s krompirjem – tople kmečke murke

Tople kmečke murke v različnih regijah imenujejo z različnimi imeni. Na Štajerskem in Koroškem jedi rečejo tudi kumarčni zos, pogosto slišimo tudi izraz mlečne murke.  Kot vse tradicionalne, kmečke jedi, tudi za tople murke obstaja cela vrsta različnih receptov. Današnji recept prihaja iz Štajerskih koncev, kjer so murke naribali in skuhali skupaj s kuhanim, pretlačenim krompirjem in mlekom.  Jed so zabelili z ocvirki, postregli pa so jih s kruhom ali zabeljenim stročjim fižolom. 

Sestavine za tople murke

  • 1 kg kumar
  • 3/4 kg krompirja
  • 1/2 l mleka
  • 1 dcl kisle smetane
  • 1 žlica moke
  • 5 dag masla
  • 1 strok česna
  • poper
  • ocvirki

Recept za mlečne murke s krompirjem

  1. Kumare olupimo, naribamo in posolimo. Krompir olupimo in ga celega damo kuhat.
  2. V večji ponvi segrejemo maslo, dodamo žlico moke in jo svetlo prepražimo.
  3. Svetlo prepraženo moko prelijemo z mlekom in prežganje razkuhamo.
  4. Dobimo belo omako, v katero stresemo ožete naribane kumare in kuhan, odcejen in zmečkan krompir.
  5. Vse skupaj premešamo in na kratko prekuhamo.
  6. Nato dodamo kislo smetano in sedaj jed ne sme več vreti. Tople murke začinimo s strokom strtega česna in popramo.
  7. Preden jed postrežemo, jo lahko zabelimo z razgretimi ocvirki. 

Zgodovina tradicionalne jedi tople murke

Kumare s krompirjem, mlečne murke, ali krompirjev zos ….verjetno poznamo še kakšen izraz, ki ga tukaj nisem zapisala. To je stara slovenska jed, ki je bila v kmečkem okolju najbolj razširjena v vzhodnem delu Slovenije. Jed ima korenine v preprosti kmečki hrani, kjer so poleti pripravljali hrani, ki so jo pridelali na zelenjavnem vrtu ali njivi. V vsakem gospodinjstvu je bilo običajno dovolj krompirja, zelja, našle so se tudi kumare in buče.  Za pripravi jedi so pogosto uporabljali mleko in smetano, ki so jo sami pridelovali.

Krompir in kumara sta se v Evropi pojavila precej pozno. Kmetje so v 19.stoletju pričeli iskati hrano za hranljive in preproste jedi. Tople murke verjetno izhajajo iz tega obdobja, kot preprosta, poletna jed, ki so jo postregli kot prilogo.

Tople kumare s pire krompirjem

tople kumare s pire krompirjem

Recept za kmečke murke – recept iz Prlekije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Show Buttons
Hide Buttons