Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

štrudelj s skuto in jabolki

Štrudelj s skuto in jabolki

Štrudelj s skuto in jabolki je tradicionalna sladica, ki se sicer ni slovenskega izvora, pač pa smo ga povzeli po Avstrijcih, kjer je štrudelj nacionalna jed. V mestni knjižnici na Dunaju hranijo tudi prvi ohranjen na roko zapisan recept za jabolčni zavitek, ki sega v daljno leto 1696. Poleg klasičnega jabolčnega zavitka, je priljubljen tudi skutin štrudelj, ali jabolčni štrudelj z jabolki. Danes bomo pripravili sočen štrudelj z domačo skuto in seveda tudi z domačimi jabolki, prav tako bomo sami doma naredili vlečeno testo.

štrudelj s skuto in jabolki

Štrudelj s skuto in jabolki

Osnovne sestavine za pripravo jabolčnega ali skutnega štrudlja so izredno preproste; moka, voda, sol, olje in jabolka ali skuta za nadev. Tudi priprava je slišati preprosta, a se lahko hitro zalomi pri vlečenju testa. Sama imam s pripravo vlečenega testa vedno malo težav, a ne odneham in se ga vedno znova lotim, saj ne maramo štrudlja iz kupljenega vlečenega testa. Poskusila sem že vse živo…v testo sem dodala malo kisa, pustila sem ga počivati, premazala sem ga z oljem, pa stopljenim maslom in še bi se kaj našlo.

Danes sem testo pripravila po receptu iz stare kuharske knjige, ga po bolj modernem nasvetu čez noč pustila v hladilniku in naslednji dan nadaljevala pripravo štrudlja. Naj povem, da mi je vlečemo testo tokrat lepo uspelo, mogoče tudi zato, ker sem ga razvlekla po mizi, saj ga drugače na hitro razvlečem po premajhnem pultu.

jabolčni štrudelj s skuto

Sestavine za vlečeno testo za štrudelj

  • 1/2 kg mehke bele moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 žlica olja
  • 1 lonček mlačne vode

Sestavine za jabolčni nadev

  • 2 kg jabolk
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici cimeta

sestavine za jabolčni štrudelj

Jabolka operemo in naribamo, potresemo s cimetom in sladkorjem. Če so jabolka zelo sočna, je mogoče bolje, da jih malo odcedimo, da odstranimo odvečen sok. 

Sestavine za skutin nadev

  • 1/2 kg skute
  • 1 jajce
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja

sestavine za skutin nadev

Skuti primešamo dva zavitka vaniljevega sladkorja in razžvrkljano jajce. 

Kako pripravimo vlečeno testo za štrudelj?

  1. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, dodamo sol in dobro premešamo. 
  2. V sredino moke naredimo jamico, prilijemo olje in nato počasi prilivamo mlačno vodo. 
  3. Raje najprej prilijemo malo manj vode in vmes ves čas mesimo, tako da dobimo prožno in voljno testo.
  4. Testo nato oblikujemo v hlebček, namažemo z oljem in neprodušno zapremo v večjo posodo. Pri pripravi vlečenega testa se že tukaj zaplete, saj  v nekaterih receptih svetujejo, da testo namažemo z oljem in pustimo v rahlo ogreti posodi počivati pol ure. vlečeno testo
  5. Danes sem poskusila tako, da sem testo namazala z oljem in ga čez noč pustila v hladilniku.
  6. Ko je testo primerno spočito, ga na pomokani površini najprej razvaljamo z valjarjem, tu je pomembno, da testa ne gnetemo več. vlečeno testo najprej razvaljamo z valjarjem
  7. Razvaljano testo preložimo na rahlo pomokan prt, ga premažemo z oljem in ga nato čim tanjše razvlečemo. Testo vlečemo s hrbti rok, saj lahko s prsti testo hitro raztrgamo. kako pripravimo vlečeno testo
  8. Ko mislimo da je testo dovolj tanko razvlečeno ( saj veste, tako tanko mora biti da lahko skozenj preberete “cajtng”), ga čisto rahlo premažemo z oljem ali stopljenim maslom. Robove testa, ki se nekoliko debelejši porežemo. 
  9. Testo pustimo nekaj minut počivati, nato nanesemo nadev in ga zvijemo.

Kako nanesemo jabolčni in skutni nadev in kako zvijemo testo s pomočjo prta?

  1. Ko je testo namazano z oljem nekaj minut počivalo, najprej nanesemo skutni nadev in čez njega potresemo jabolčni nadev. skutin nadev za štrudelj
  2. V nekaterih receptih svetujejo, da nadev naložimo samo na polovico testa, vendar sem ga jaz potresla po celem razvlečenem testu. jabolčni nadev za štrudelj
  3. Nato začnemo testo zvijati, najbolje je, da ga pričnemo zvijati na daljšem koncu prta, odvisno tudi od tega, kako nam je uspelo razvleči testo. zavijanje štrudlja
  4. Najprej zavitek malo zvijemo z rokami, nato pa ga s pomočjo prta na hitro zvijemo. Poskusite, to je najlažji način, da nam nadev ne uide iz testa. zvijanje štrudlja s pomočjo prta
  5. Ko testo zvijemo, ga na koncih spodvijemo in nato prerežemo na dolžino pekača. Oba dela zavitka položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. kako zvijemo jabolčni štrudelj s skuto
  6. Preden zavitek postavimo v pečico, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem. štrudelj pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem
  7. Štrudelj s skuto in jabolki postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C in ga pečemo približno 45 minut, ali pa pri 180 stopinjah 1 uro. koliko časa pečemo štrudelj
  8. Ko je štrudelj pečen, ga na pultu počasi ohladimo, nato ga potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo. pečen štrudelj potresemo s sladkorjem v prahu

Viri: Štrudelj s skuto in jabolki:

Show Buttons
Hide Buttons