Slovenska potica je uradno zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Potica ima v Sloveniji bogato zgodovino, je nacionalni simbol, pečejo jo povsod po Sloveniji. Zaščitena slovenska potica mora biti pečena v potičniku in ima lahko pet nadevov.
Pod zajamčeno tradicionalno posebnost spadajo potica z orehovim nadevom, potica z orehovim nadevom z rozinami, rozinova potica, potica s pehtranovim nadevom s skuto in pehtranova potica. Poleg teh nadevov za potico poznamo še mnogo drugih tradicionalnih receptov za peko potice.
Slovenska potica – zajamčena tradicionalna posebnost
Potica je slovenska praznična sladica, pečemo jo ob vseh večjih praznikih, družinskih praznovanjih in vse pomembnih dogodkih. Najbolj priljubljena je tradicionalna orehova potica, zaščitena orehova potica mora biti pečena v potičniku.
Tudi za orehovo potico poznamo več tradicionalnih receptov, razlikujejo se v pripravi nadeva in količini sestavin za testo. Poznamo tudi posebne recepte za peko orehove potice, na primer nočna hladna potica, ki jo pred pečenjem pustimo vzhajati v hladilniku in ne na toplem mestu, kot ostale potice.
Slovenska orehova potica
Klasična orehova potica se pripravlja z orehovim nadevom, lahko z rozinami ali brez rozin.
Recept za slovensko orehovo potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 20 g kvasa
- 20 g sladkorja
- 50 g maščobe
- 4 rumenjaki
- 300 – 400 ml mleka
- 1 jajce za premaz
Orehova potica recept; sestavine za orehov nadev:
- 600 g mletih orehov
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 200 g sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 4 žlice sladke smetane
- 2 beljaka
V večjo posodo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo v malo mleka razmešan kvas. Dodamo žličko sladkorja, premešamo in pustimo da kvas vzhaja. Ob rob moke damo sol.
Maščobo, sladkor, rumenjake in kislo smetano umešamo v lončku da zmes naraste, nato prilijemo vroče mleko. Tekočo zmes prelijemo k moki in zamesimo testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in se lepo loči od rok in posode. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem mestu.
Pripravimo orehov nadev. Maslo penasto umešamo z rumenjaki, sladkorjem in naribano limonino lupinico. Dodamo sladko smetano in polovico mletih orehov, na koncu rahlo primešamo sneg iz beljakov.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo, namažemo z orehovim nadevom in potresemo s preostalimi mletimi orehi. Testo tesno zvijemo, položimo na namaščen pekač in prepikamo. Pekač postavimo na toplo mesto in počakamo vzhaja.
Ko je testo vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem, splet prepikamo in pekač položimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo eno uro.
Tradicionalna orehova potica z rozinami
Tradicionalna zaščitena slovenska orehova potica mora biti pečena v potičniku in po točno določenem receptu. Vendar to strogo velja samo za posameznike, ki orehovo potico uradno prodajajo in imajo ta to tudi certifikat.
Doma lahko seveda potico spečemo v navadnem pekaču, če pa imamo potičnik pa jo spečemo v njem.
Recept za tradicionalno slovensko potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 20 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 50 g masla
- 2 rumenjaka
- 300 – 400 ml mleka
- naribana limonina lupinica
- 1 jajce za premaz
Orehova potica recept; sestavine za orehov nadev z rozinami:
- 600 g mletih orehov
- 375 ml sladke smetane
- 200 g sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 2 jajci
- žlička mletega cimeta
- žlička prave kave
- 100 g v rumu namočenih rozin
V manjši posodici razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in žlico mlačnega mleka. Zmešamo in počakamo da vzhaja.
Moko presejemo v večjo posodo, ob strani dodamo sol. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo oba rumenjaka, rum, naribano limonino lupinico, sladkor in vzhajan kvas. Med gnetenjem postopoma prilivamo tolpo mleko.
Ko se vse sestavine med seboj pomešamo, počasi dodajamo raztopljeno maslo. Gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in posode, ter postane lepo gladko. Testo položimo v posodo, jo pokrijemo in damo vzhajat na toplo mesto.
Pripravimo nadev. Zavremo sladko smetano in jo zlijemo med mlete orehe in sladkor. Ko se mešanica malo ohladi, dodamo jajca, naribano limonino lupinico, cimet in kavo.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo za nožev rob debelo in ga namažemo z nadevom, potresemo z namočenimi rozinami in tesno zavijemo. Zvito testo položimo v namaščen pekač in prepikamo, da iz testa odstranimo odvečen zrak. Pekač postavimo na toplo mesto in počakamo da testo vzhaja.
Vzhajano testo premažemo z razžvrkljanim jajcem, še enkrat prepikamo in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo eno uro.
Rozinova potica
Tudi rozinova potica spada spada med zaščitene tradicionalne slovenske potice.
Recept za tradicionalno rozinovo potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 30 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 80 g masla
- 3 rumenjaki
- 300 – 400 ml mleka
- naribana limonina lupinica
- 2 žlički ruma
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce za premaz
Sestavine za rozinov nadev:
- 100 ml sladke smetane
- 2 jajci
- 200 g sladkorja
- 1 zavitek vanijevega sladkorja
- 500 g rozin
- 2 žlici drobtin
V manjši posodici razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in žlico toplega mleka. Zmešamo in počakamo, da kvas vzhaja.
V večjo posodo presejemo moko, ob strani dodamo žličko soli. Na sredini moke naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, rum, sladkor, naribano limonino lupinico, kislo smetano in vzhajan kvas. Zgnetemo testo in ko se vse sestavine dobro povežejo počasi dodajamo raztopljeno maslo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in se lepo loči od posode in rok. Posodo pokrijemo in damo testo vzhajat na toplo mesto.
Pripravimo nadev. Jajca ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Sladko smetano, rumenjaka, sladkor in vaniljev sladkor gladko razžvrkljamo in na koncu rahlo primešamo sneg iz beljakov.
Ko je testo vzhajano ga precej na tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z osušenimi rozinami in nato še z drobtinami.
Testo tesno zavijemo, položimo v namaščen pekač, ga prepikamo in postavimo na toplo da vzhaja. Vzhajano testo nato namažemo z razžvrkljanim jajcem in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Ko potica zarumeni in naraste, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo 1 uro.
Pehtranova potica
Tradicionalno zaščiteno slovensko pehtranovo potico lahko pripravimo samo s pehtranovim nadevom ali pa nadevu dodamo skuto.
Recept za tradicionalno pehtranovo potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- 1 žlička soli
- 30 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 300 – 400 ml mleka
- 3 rumenjaki
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce za premaz
Recept za pehtranovo potico; sestavine za nadev:
- 2 žlici masla
- 5 žlic drobtin
- 250 ml sladke smetane
- 3 žlice sladkorja
- 2 jajci
- 2 žlici drobno narezanega pehtrana
V manjši posodici razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in žlico toplega mleka. Zmešamo in počakamo, da kvas vzhaja.
V večjo posodo presejemo moko, ob strani dodamo žličko soli. Na sredini moke naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, rum, sladkor, naribano limonino lupinico, kislo smetano in vzhajan kvas. Zgnetemo testo in ko se vse sestavine dobro povežejo počasi dodajamo raztopljeno maslo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in se lepo loči od posode in rok. Posodo pokrijemo in damo testo vzhajat na toplo mesto.
Pripravimo nadev. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Na maslu prepražimo drobtine, primešamo sladko smetano, sladkor, rumenjaka in drobno zrezan pehtran. Na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov.
Ko je testo dobro vzhajano, ga tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo, preložimo v namaščen pekač, prepikamo in damo vzhajat na toplo mesto.
Ko je testo vzhajano, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem in še enkrat prepikamo. Pehtranovo potico pečemo eno uro pri 180 stopinjah C.
Viri: Slovenska potica;
- Šarklji in potice; Praznične dobrote sestre Bernarde
- Kuhamo po domače;