Recept za tradicionalno bujto repo! Bujta repa je tradicionalna prekmurska narodna jed, ki jo najpogosteje pripravljajo v času kolin. V jed namreč spada svinjsko meso, pogosto ob kolinah tudi meso iz svinjske glave. Glavna sestavina bujte repe je kisla repa, svinjsko meso in prosena kaša.
Postrežemo jo lahko kot samostojno jed, najpogosteje pa se na mizi znajde v družbi praženega krompirja in mesa od kolin.
Recept za tradicionalno bujto repo
Tradicionalna prekmurska jed bujta repa ima tudi zanimivi ime, saj izraz bujti, pomeni ubiti. V starih časih je bila bujta repa neizogibna jed pri kosilu na dan kolin.
Mastne dele glave, vratu in kože zaklanega prašiča so skuhali, čez čas dodali nakvašeno repo in proseno kašo ter zafrigali.
Bujta repa s proseno kašo
Bujta repa se tradicionalno pripravlja s proseno kašo, vendar so se skozi čas ohranili tudi drugi recepti, ki so jih gospodinje priredile potrebam in okusom svoje družine. Poznamo recept bujta repa s klobaso, brezmesna bujta, bujta repa s fižolom, bujta repa s krompirjem in še mnoge druge.
Vendar prava, prekmurska tradicionalna jed bujta repa, je pripravljena s kislo repo, proseno kašo in svinjskim mesom.
Recept za tradicionalno bujto repo:
- 800 g kisle repe
- 600 g svinjskega hrbta
- 100 g prosene kaše
- 40 g svinjske masti
- 20 g moke
- 1 strok česna
- 1 čebula
- sol
Svinjski hrbet kuhamo skupaj s kislo repo, ki jo prej oplaknemo, če je prekisla. Ko je sta meso in repa že skoraj kuhana, dodamo prebrano in oprano kašo. Iz svinjske masti in moke naredimo svetlo prežganje, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen.
Razkuhamo z malo mrzle vode in dodamo repi. Dobro prevremo in po okusu solimo. Meso vzamemo iz bujte repe in ga narežemo na rezine, repo stresemo v skledo in nanjo položimo rezine mesa.
Jed ponudimo kot samostojno jed, čeprav pogosti zraven ponudimo tudi pražen krompir.
Bujta repa
Poznamo več receptov za bujto repo, običajno jo kuhamo v večjih količinah. Pravijo, da je jed boljša, če jo večkrat pogrejemo! V tem receptu bomo dodali tudi poper v zrnu, sladko rdečo papriko in lovorov list.
Recept za bujto repo:
- 1 kg kisle repe
- 1 kg svinjskega mesa
- 25 dag prosene kaše
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- svinjska mast
- poper v zrnu
- lovorov list
- sladka paprika
- sol
Meso narežemo na manjše kose, dodamo kislo repo in lovorov list, zalijemo z osoljeno in začinjeno vodo. Kuhamo toliko časa, da se meso skorja skuha. Medtem na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen, posipamo z malo moke in zalijemo z mrzlo vodo.
Ko je meso že skoraj kuhano, jedi vmešamo prežganje in sladko papriko. Na koncu vmešamo še proseno kašo in kuhamo še toliko časa, da se kakšno zrnce kaše razpoči.
Postrežemo kot samostojno jed ali zraven postrežemo pražen krompir.
Bujta repa s klobaso
Bujta repa se tradicionalno pripravlja s svežim svinjskim mesom, ki ga lahko nadomestimo tudi s prekajeno svinjino, lahko tudi prekajeno klobaso.
Recept za bujto repo s klobaso:
- 1 kg kisle repe
- 20 dag prosene kaše
- 10 dag svinjske masti
- 5 dag moke
- 4 stroki česna
- 1 čebula
- črn poper v zrnu
- lovorov list
- mleta paprika
- majaron
- 1 prekajena klobasa
Kislo repo kuhamo skupaj s klobaso, če je repa prekisla, jo malo oplaknemo z vodo. Dodamo lovorov list in črn poper v zrnu. Kislo repo s klobaso kuhamo približno pol ure, nato dodamo proseno kašo in kuhamo še 10 minut.
Svinjsko mast segrejemo in na njej popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo moko in pražimo še nekaj minut.
Dodamo strt česen in ko lepo zadiši, dodamo mleto papriko in malo majarona. Razmešamo s hladno vodo in dodamo k repi. Klobaso vzamemo iz jedi, jo narežemo na kolobarje in vrnemo nazaj v lonec. Premešamo, po okusu dodamo sol in kuhamo še 5 minut.
Postrežemo kot samostojno jed.