Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

božični kruh s suhim sadjem

Božični kruh s suhim sadjem

Božični kruh s suhim sadjem je tradicionalna slovenska sladica, ki je bila v času Božičnih praznikov vedno na mizi. V današnjem času je sadni božični kruh večinoma nadomestila orehova potica.  Poleg božičnega kruha s suhim sadjem, lahko pripravimo tudi različne kolače in peciva s suhim ali kandiranim sadjem.

Za božično večerjo tradicionalno pripravimo najboljše jedi, najlepše je, če se zbere vsa družina.  Božični dan je sveti dan, v starih časih se ljudje na ta dan niso lotili nobenega opravila. Že v starih cerkvenih zapisih so omenjali, da na Božični dan vse žive stvari počivajo.

božični kruh s suhim sadjem
Božični kolač s suhim sadjem Spekla: Mari Radej POGLEJ še več receptov za sladice!

Božični kruh s suhim sadjem

Božični kruhki so bili poleg orehove potice, za Božič tradicionalno na vsaki slovenski mizi. Potico in božični kruh so gospodinje ponudile družini, ko so se vrnili od polnočnic. Božični kruh, župnek ali poprtnik, marsikje ne pečejo več, saj ga je nadomestila nepogrešljiva slovenska potica. 

Tradicionalni sadni božični kruh je poznan tudi v drugih državah, v Nemčiji pripravljajo znameniti Stollen božični kruh, ki je pripravljen iz suhega ali kandiranega sadja, oreščkov, pogosto vsebuje tudi marcipan.

Božični sadni kruh

Za tradicionalni božični sadni kruh poznamo več različnih receptov. Namesto božičnega klasičnega kruha s sadjem, lahko pripravimo tudi božični kolač s suhim sadjem, okusen je tudi beljakov kolač s suhim sadjem.

Recept za božični sadni kruh; sestavine za sadni nadev:

  • 20 dag suhih fig
  • 20 dag jabolčnih krhljev
  • 20 dag suhih sliv
  • 20 dag rozin
  • 10 dag pinjol
  • 10 dag olupljenih mandeljnov
  • 10 dag orehov
  • 5 dag lešnikov
  • 5 dag kandirane pomarančne lupinice ( arancini)
  • 5 dag kandirane limonine lupinice (citronat)
  • 10 dag sladkorja
  • 2 dl ruma
  • 1/3 pripravljenega vzhajanega testa

Sestavine za kvašeno testo za božični kruh:

  • 1 kg moke
  • 1 dag soli
  • 4 dag kvasa
  • 8 dag sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 0,5 dl toplega mleka
  • 2 žlici ruma
  • limonina lupinica
  • za premaz: 1 rumenjak in 2 žlici smetane

Kako pripravimo sadni nadev za božični kruh?

Za pripravo sadnega nadeva poznamo več različnih receptov, današnji je povzet po receptu sestre Vendeline.

Fige in jabolčne krhlje damo v vrelo vodo. Suhim slivam odstranimo koščice, jih prevremo v kropu, odcedimo in narežemo na ne preveč majhne koščke. Dodamo v rumu namočene rozine, narezane pinjole, grobo nasekljane mandlje, orehe, lešnike, kandirane pomaranče in limonine lupinice, sladkor in rum.

Nadev premešamo in pokrijemo, ter ga 12 ur pustimo na sobni temperaturi. Vmes nadev večkrat premešamo.  Po 12 urah dokončamo sadni nadev. Odrežemo tretjino vzhajanega testa, ki ga potrebujemo za nadev. Testo nadrobimo na majhne koščke in jih vgnetemo med pripravljeno suhi sadje. Dobro pregnetemo in oblikujemo štručke. 

Postopek priprave sadnega božičnega kruha

Iz sestavin za kvašeno testo zamesimo testo, nekoliko bolj mehko kot za navadni kruh in bolj trdo kot za potico. Testo damo vzhajat, nato ga tretjino odrežemo, da z njim dokončamo sadni nadev.

Ostalo testo razvaljamo za prst debelo in ga narežemo na tako velike pravokotnike, da z njimi zavijemo pripravljene štručke. Zavite štručke položimo v namaščen pekač in jih pustimo vzhajati poldrugo uro.

Vzhajani sadni kruh namažemo z mešanico smetane in rumenjaka in ga postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C. Pri tej temperaturi pečemo 20 minut, nato sadni kruh zopet narahlo namažemo, potresemo z nasekljanimi pistacijami, mandlji in orehi.

Sedaj kruh tudi okrasimo z različnimi božičnimi liki iz ostankov testa, lahko naredimo zvezdice, lunice ali smrekice. Tudi okraske na kruhu rahlo premažemo, temperaturo znižamo na 160 stopinj C in pečemo še eno uro. Ko je sadni kruh pečen, ga preložimo na desko, namažemo z maslom in pokrijemo s papirjem, da se počasi ohladi.

Sadni božični kruh lahko oblikujemo tudi v kolač. Naredimo daljšo enakomerno debelo štruco, jo zavijemo v krog in položimo v namazan model, lahko tudi v potičnik, v katerem pečemo potico. Pripravimo lahko več manjših kolačev ali enega večjega.

Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre Nikoline, v receptu je nekaj manj suhega sadja za nadev.

Recept za praznični sadni kruh: 

  • 10 dag rozin
  • 10 dag suhih marelic
  • 10 dag sliv
  • 10 dag orehov
  • 10 dag jabolčnih krhljev
  • 10 dag rozin
  • naribana limonina lupinica
  • cimet
  • mleti klinčki
  • 1 dl ruma
praznični kolač s suhim sadjem
Praznični kolači s suhim sadjem Spekla: Mari Radej

Sestavine za testo za praznični sadni kruh:

  • 1 kg mešane pšenične moke
  • 1 žlička soli
  • 4 dag kvasa
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 7,5 toplega mleka
  • 1 dl toplega olja
  • 12 dag masla

Moko presejemo v posodo in ob strani dodamo sol. V treh žlicah toplega mleka raztopimo kvas in polovico žličke sladkorja, ter zlijemo v jamico v sredini moke.

Po kvasu posujemo 2 žlici moke in pustimo vzhajati. Ko se kvas dvigne, prilivamo mleko, da zamesimo mehkejše testo. Prilijemo toplo olje ali raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol. 

Narezanemu sadju dodamo naribano limonino lupinico, cimet, mlete klinčke, poškropimo z rumom in pokrijemo. V vzhajano testo vgnetemo sadje z dišavami. Na pomokani površini oblikujemo tri štruce, jih položimo v namaščene modele ali drugega poleg drugega zložimo v pekač.

Štručke naj še eno uri vzhajajo, nato jih pri 200 stopinjah C pečemo od 45 do 60 minut. 

Praznični kolač s suhim sadjem

Namesto božičnega kruha, lahko pripravimo tudi praznični kolač s suhim sadjem.

Recept za praznični kolač s suhim sadjem:

Za nadev potrebujemo 500 g različnega kandiranega in suhega sadja

  • 100 g rozin
  • 100 g suhih marelic
  • 100 g fig
  • 100 g suhih sliv
  • 100 g kandiranih limoninih in pomarančnih lupinic
  • 6 žlic ruma
  • 250 g masla
  • 250 g sladkorja
  • 5 jajc
  • sok ene limone
  • naribana limonina lupinica
  • 1/2 žličke cimeta
  • noževo konico muškatnega oreščka in mletih klinčkov
  • četrt žličke soli
  • 350 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • po želji glazura

Narezano suho sadje damo v posodo in prilijemo rum, ter pustimo čez noč, da se sadje prepoji. Pečico segrejmo na 150 stopinj C, pripravimo tudi pekač, ki ga namastimo in posujemo z drobtinami.

Z mešalnikom pri majhni hitrosti mešamo zmehčano maslo in sladkor, postopoma dodajamo jajca. Nato dodamo dišavnice in limonin sok. Premešamo in dodamo moko s pecilnim praškom in na koncu še prepojeno sadje. Maso premešamo in jo takoj razporedimo v pekač.

Kolač pečemo na spodnji rešetki, pri temperaturi 150 stopinj, približno 120 minut, če pa smo naredili dva manjša kolača, jih pečemo približno 70 minut. Ko je kolač pečen, ga ohladimo in zvrnemo na rešetko. Ohlajena posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s poljubno glazuro.

Viri; Božični kruh s suhim sadjem:

  • Edvina Novak; Božič s sestro Vendelino in mojstrom Goljatom
  • Recepti sestre Nikoline
  • Velika Slovenska kuharica
Show Buttons
Hide Buttons