Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

orehova potica recept

Orehova potica – Tradicionalni recept za slovensko potico

Orehova potica recept – tradicionalni recept za slovensko potico! Kako pripravimo najboljši orehov nadev za potico? Zakaj popariti orehe za nadev? Kako pripravimo sočno orehovo potico? Kakšen je recept za resnično sočno orehovo potico? Verjetno ste se že kdaj iskali odgovore na ta vprašanja, saj če želimo pripraviti najboljšo orehovo potico, potem moramo poznati nekaj sladkih skrivnosti.

Za orehovo potico poznamo več receptov, osnova je seveda kvašeno testo za potico in orehov nadev. Ko sem brskala po starih receptih, sem našla veliko različnih nasvetov kako se lotimo peke orehove potice. Seveda ima vsaka gospodinja svoje majhne skrivnosti, vseeno pa sem strnila nekaj modrosti, ki se prenašajo iz roda v rod.

orehova potica recept
Orehova potica pečena v potičniku Slika: Mari Radej

Orehova potica recept

Kateri recept je najboljši za orehovo potico? Napisala sem že mnogo receptov, najboljšo seveda spečeta moja mama in moja prijateljica Mari Radej. Mari prispeva tudi vse slike, speče jih toliko, da vseh slik sploh ne morem objaviti.

Današnji recept je iz knjige Recepti naše družine, ki jo je napisal priznani kuhar Stanko Grafenauer. Recept me je pritegnil, ker je malo drugačen, a vsekakor izredno zanimiv.

Sestavine za kvasec:

  • 8 dag kvasa
  • 8 žlic mlačnega mleka
  • 4 žlice moke
  • 2 žlički sladkorja

Sestavine za testo:

  • 1,2 kg bele moke
  • 6 rumenjakov
  • 20 dag kuhanega masla
  • 20 dag sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 4 žlice ruma
  • limonina lupinica
  • 2 zravnani žlički soli
  • 5 dl mleka
  • 4 žlice kisle smetane

Sestavine za orehov nadev:

  • 1 kg zmletih orehov
  • 1 žlička mlete kave
  • limonina lupinica
  • malo mletih klinčkov
  • 2 noževi konici cimeta
  • 4 žlice ruma
  • 4 rumenjaki
  • sneg iz 4 beljakov
  • 40 dag sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 24 dag masla
  • 1/2 l vrelega mleka
  • 75 dag rozin namočenih v 4 žlicah ruma
  • sladkor v prahu

Orehova potica recept po korakih

Moko postavimo na toplo in pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo, mu prilijemo mleko, dodamo moko in sladkor. Premešamo in postavimo na toplo, da vzhaja. Medtem ko kvasec vzhaja, penasto umešamo maslo, rumenjake in sladkor. Dodamo limonino lupinico in rum.

Ko je kvasec vzhajan, ga zlijemo v moko, dodamo sol in nato še umešano masleno kremo. Počasi dolivamo mleko in stepamo toliko časa, da se testo lepo loči od posode in rok. Testo nato potresemo z moko in pustimo na toplem vzhajati od ene do dveh ur. Ko testo naraste na dvakratni obseg, ga razvaljamo za prst debelo.

Medtem ko testo vzhaja pripravimo orehov nadev. Zmlete orehe zmešamo s kavo. Primešamo tekoče maslo in prilijemo toliko vrelega mleka, da dobimo gost nadev. Nadev pustimo pol ure na toplem. Preden nadev namažemo na testo, dodamo v nadev rumenjake, sneg, sladkor in rum.

Če je nadev preredek, ga zgostimo še s preostalimi mletimi orehi. Rozine damo posebej v vrelo vodo, pustimo jih vreti kakšno minuto, nato vodo odlijemo in k rozinam prilijemo rum.

orehova potica
Orehovo potico lahko spečemo v potičniku ali v navadnem pekaču Slika: Mari Radej

S pripravljenim nadevom namažemo razvaljano testo, nato ga potresemo z rozinami, zvijemo potico in jo položimo v model, ki smo ga namastili z maslom. Potico postavimo na toplo, da vzhaja.

Ko je potica vzhajana, jo premažemo s smetano in postavimo v ogreto pečico. Pečico ogrejemo najprej na 220 stopinj C, ko pa vanjo postavimo potico, temperaturo znižamo na 180 do 200 stopinj C. Potico pečemo od 1 ure do 1 ure in pol.

Kako uravnamo temperaturo pečenja potice?

Če je potica močno vzhajana, naj bo temperatura pečenja v začetku malo višja, če pa je premalo vzhajana, pa naj bo temperatura nekoliko nižja. Če se prične testo po vrhu žgati, ga lahko pokrijemo s folijo ali peki papirjem.

Ko je potica pečena, jo pustimo v pečici še 15 minut, da se malo malo ohladi in utrdi. Nato potico previdno zvrnemo iz pekača, vrhnjo skorjo namažemo z oljem in prekrijemo s prtom, da se potica počasi ohlaja.

Potico po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo jo šele naslednji dan. 

potica
Orehova potica pečena v potičniku in v navadnem pekaču. Pečeno potico potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo jo naslednji dan. Slika: Mari Radej

Zakaj popariti orehe za nadev za potico?

Verjetno ste že pogosto slišali, da moramo orehe pred pripravo nadeva popariti. Zakaj moramo popariti orehe in ali je to res nujno potrebno?

V starih receptih svetujejo, da orehe pred mletjem večkrat operemo s čim bolj vročo vodo. Nato orehe odcedimo in jih položimo na pekač v eni plasti in jih počasi posušimo v pečici. Preden orehe zmeljemo, jih ohladimo in nato poparimo z vročo vodo.

Zakaj je potrebno orehe popariti z vročo vodo? Predvsem zato, da nas po uživanju potice ne bo pekla zgaga. Mnogi imajo namreč po zaužitju orehove potice velike težave z zgago.

Težavo rešimo tako, da orehe pred mletjem poparimo, pomaga pa tudi, če v nadev dodamo mlete lešnike.

potica tekmovanje
Mari Radej na tekmovanju za potico kraljico
Show Buttons
Hide Buttons