Tradicionalna božična večerja! Božič je pomemben krščanski praznik in že stoletja nazaj so se ljudje na ta dan posebej skrbno pripravili. Na ta dan so se vele družine pripravljale duhovno, z adventnim premišljevanjem in molitvijo, seveda pa so veliko časa posvetili praznični peki.
V tem času so potekale tudi koline, ki so vsekakor tudi slovenski ljudski praznik. Cela družina je sodelovala pri pospravljanju hiše in gospodarskih poslopij, gospodinje pa so začele priprave na Božični večer.
Tradicionalna božična večerja
Čeprav je Slovenija majhna država, ima bogato kulinarično ponudbo, ki se močno razlikuje po regijah. Tudi za božične jedi in božične sladice, poznamo veliko krajevno in pokrajinsko obarvanih receptov. Pogosto je bila priprava božične praznične večerje odvisna od živil, ki jih je imela gospodinja na voljo.
V današnjem času preobilja, si težko predstavljamo kako je pripraviti obed iz skromnih sestavin. Danes se bomo posvetili najbolj poznanim tradicionalnim božičnim jedem, kjer seveda ne sme manjkati božična orehova potica.
Na praznični mizi so bile stoletja nazaj vse dobrote, ki si jih je družina lahko privoščila. Če je bilo mogoče so spekli nadevanega purana, pogosto pa so namesto pripravili nadevanega piščanca. Seveda je bila na mizi tudi vedno juha, običajno goveja juha, kurja juha ali kisla juha, ki so jo pripravili iz svinjskih nogic.
Pogosto so spekli tudi mrežno pečenko, ki so jo postregli z praženim krompirjem in hrenovo omako. Seveda pa se tudi tradicionalni božični jedilnik spreminja iz pokrajine do pokrajine, tudi iz vasi do vasi.
Kurja juha z zdrobovimi žličniki
Krepka kurja juha se je včasih jedla bolj poredko, postregli so jo ženskam ki so rodile in bolnikom, ter seveda ob večjih praznikih. Za Božično večerjo so gospodinje pogosto skuhale kurjo juho in vanjo zakuhale zdrobove žličnike.
- 1 razrezana kokoš, za juho uporabimo tudi vrat, hrbet, noge in drobovino
- 20 dag jušne zelenjave; peteršilj, korenje, zelena, koleraba
- košček cvetače, 1/2 čebule
- 1/2 pora
- muškatni orešček
- 2 stroka česna
- 4 zrna popra
- sol
- ščepec žafrana
- 1 lovorov list
- 3 l vode
- 1 l zelenjavne ali kurje jušne osnove
Za odlično kurjo juho mora biti kokoš odrasla in ne preveč mastna. Kokoš razrežemo in vse kose skupaj z drobovino, nogami, hrbti in vratom položimo v večjo posodo. Vse skupaj prelijemo s kropom in odcedimo, nato prilijemo mrzlo vodo. Zavremo na močnem ognju in sproti pobiramo pene, ki se nabirajo. Drobovino dodamo šele, ko voda zavre. Sedaj dodamo očiščeno in na kose narezano jušno zelenjavo, vse začimbe in sol.
Zmanjšamo temperaturo in na šibkem ognju kuhamo najmanj 3 ure. Najboljša je kurja juha, ki je lepe svetle barve, zato v juho ne dodajamo paradižnika. Proti koncu kuhanja dodamo muškatni orešček, tik pred koncem kuhanja pa dodamo malo žafrana za lepšo barvo.
Ko je juha kuhana, jo precedimo in čez noč postavimo na hladno. Meso ločimo od kosti in narežemo na drobne koščke, ter jih prav tako postavimo na hladno.
Preden juho naslednji dan postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika, z vrha poberemo maščobo in dodamo na koščke narezano meso. Juho zavremo in vanjo zakuhamo zdrobove žličnike, preden jo ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Ješprenjčkova juha
Za praznične priložnosti običajno skuhamo govejo juho, danes pa bomo na praznično mizo postavili ješprenjčkovo juho po starem receptu.
Recept za ješprenjčkovo juho:
- 15 dag ješprenja
- 15 dag fižola
- 30 dag krompirja
- prekajeno meso, prekajena svinjska rebrca
- 2 korenčka, peteršiljeva korenina, malo zelene
- 3 stroki česna, lovorov list, sol, majaron
- po želji paradižnikova mezga ali sladka smetana
Fižol prejšnji večer namočimo in naslednji dan skuhamo. V večji lonec damo ješprenj, na koščke narezano meso in narezano zelenjavo. Zalijemo z vodo in kuhamo pol ure. Medtem očistimo in na kocke narežemo krompir, dodamo ga v jed. Kuhamo do mehkega, dodamo kuhan fižol in po potrebi solimo.
Proti koncu kuhanja dodamo paradižnikovo mezgo ali sladko smetano, ni pa nujno potrebno. Kuhano meso iz ješprenjčkove juhe narežemo na kocke in ga primešamo v juho. Preden juho postrežemo, jo posujemo s sesekljanim peteršiljem.
Tradicionalna kisla juha
Kremna juha s kostanjem in cvetačo
Božične juhe nekoč in danes
Svinjska mrežna pečenka s prilogami
December je tudi čas kolin in na praznični mizi je pogosto tudi svinjsko meso, danes bomo pripravili svinjsko mrežno pečenko.
Recept za mrežno pečenko:
- svinjski hrbet brez kosti
- rezine limone
- vejice peteršilja
- sol in poper
- svinjska mrežica
Svinjski hrbet odluščimo od kosti. Meso natremo s soljo in poprom. Začinjeno meso obložimo z olupljenimi rezinami limone in vejicami peteršilja. Nato meso povijemo v mrežico, pečenko postavimo v pečico in pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah C.
Med pečenjem pečenko polivamo s sokom, ki se se je izcedil iz mesa in z malo čiste goveje juhe. K mrežni pečenki postrežemo pražen krompir, hrenovo omako in solato.
Hrenova omaka
Žemeljni hren ali hrenova omaka se odlično prilega k mrežni pečenki. Zraven ponudimo pražen krompir in zeleno solato.
Recept za hrenovo omako z žemljami:
- 2 stari žemlji
- 1/2 korenine hrena
- 1/2 l čiste goveje juhe
- sol
Žemlje narežemo na manjše kose in jih prelijemo s čisto govejo juho. Počasi kuhamo, med kuhanjem ves čas mešamo, da se žemlje namočijo in dobimo gosto omako.
Nato dodamo nariban hren, solimo in po želji okisamo. Prav tako po želji dodamo smetano ali malo delikatesnega hrena. Preden omako postrežemo, naj nekaj minut počiva, da se hren nekoliko ublaži.
Tradicionalni pražen krompir in svinjska pečenka
Pražen krompir je tradicionalna slovenska jed, ki ne sme manjkati pri prazničnem ali nedeljskem kosilu. Kako pripravimo res dober pražen krompir?
Recept za pražen krompir:
- 1 kg krompirja
- 3 žlice svinjske masti
- 3 žlice drobno sesekljane čebule
- sol
V stari kuharski knjigi piše, citiram: “Pražen krompir mnogokrat ni okusen, čeravno si vzela dobro vrsto vrsto in dovolj masti. V oblicah kuhan krompir kolikor hitro olupi in sproti reži v razbeljeno mast, na kateri si zapenila nekoliko drobno zrezane čebule. Ne čakaj, da ves krompir olupiš, ampak vzemi vsakega posebej iz vode, ga olupi in zreži v mast. Potem krompir hitro opraži, osoli, premešaj in krompir pride zares dober na mizo”
Svinjska rebrca s prilogami
Svinjska krača s prilogami
Kmečka pojedina
Zeljna solata z radičem in krompirjem
Poleg mrežen pečenke, praženega krompirja in hrenovega zosa, lahko postrežemo zeljno solato. V starih časih pozimi na bilo na razpolago veliko sveže zelenjave, skoraj vedno pa je bilo zelje ali rdeča pesa. Po želji lahko dodamo drobno narezan radič ali endivijo.
Recept za zeljno solato:
- 50 dag zelja
- sol, kumina
- olje in kis
- po želji kuhan krompir
Od mehkih zeljnih glav odstranimo liste, jim porežemo rebra, zavijemo več listov skupaj in jih narežemo na zelo tanke rezance. Če imamo trdo zeljno glavo, jo prerežemo, odstranimo kocen in naribamo na ribežen.
Preden solato ponudimo, jo zabelimo z oljem in kisom, solimo, popramo in potresemo s kumino. Po želji lahko dodamo tudi kuhan krompir, narezan na lističe.
Krompirjeva solata
Krvavice, kislo zelje in krompir z ocvirki
Božični puran
Piščanec nadevan s kruhovo filo
Masleni piškoti
Poleg tradicionalne božične orehove potice, za božično pojedino pripravimo tudi različne božične piškote, kekse in pecivo. Najbolj preprosti za pripravo masleni nabrizgani piškoti.
Recept za maslene nabrizgane piškote:
- 30 dag sladkorja
- 50 dag masla
- 50 dag jajc (stehtamo jih brez lupine)
- 1 kg moke
- 1 vaniljev sladkor
Sladkor in maslo penasto umešamo, postopoma primešamo jajca, moko in vaniljev sladkor. Z dresirno vrečko na papir za peko nabrizgamo kekse poljubnih oblik.
Kekse pečemo pri 220 stopinjah C samo nekaj minut. Ko so piškoti pečeni, jih takoj odstranimo s pekača.
Navadni medenjaki
Praznična peka skoraj vedno vsebuje tudi medenjake. Poznamo več receptov za peko medenjakov, danes jih bomo pripravili po starem slovenskem receptu.
Recept za navadne medenjake:
- 60 dag moke
- 10 dag masti
- 10 dag medu
- 10 dag sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 celo jajce
- poper in sol
Iz vseh sestavin umesimo gladko čvrsto testo in ga razvaljamo. Iz razvaljanega testa modelčki izrezujemo različne oblike medenjakov.
Premažemo jih s stepenim jajcem in pečemo pri 180 stopinjah približno 10 minut.
Orehova potica
Najboljši recepti za tradicionalno božično pecivo
Tradicionalna peka božičnih sladic in piškotov
Kokosova potica
Bratova potica
Potratna potica
Ocvirkova potica
Potratna rolada
Rozinov šarkelj
Pomarančni kolač
Kokosove kocke
Ocvirkove pogačice
Lešnikova potica
Pehtranova potica
Sladki orehi
Cimetove rolice
Korenčkova potica
Božični kruh s suhim sadjem
Viri; Tradicionalna božična večerja:
- Edvina Novak; Božič s sestro Vendelino in mojstrom Goljatom
- Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
- Tradicionalna Božična večerja; Stare Slovenske jedi