Pehtranova potica po starih receptih! Pehtranova potica je zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, to pomni, da so tradicijo peke slovenske potice, starejši rodovi prenesli na mlajše. Pri peki zaščitene slovenske potice moramo upoštevati pravilno obliko, nadev in vrsto testa.
Poleg tradicionalne orehove potice, so kot slovenska posebnost zaščiteni tudi orehov nadev z rozinami, rozinov nadev, pehtranov nadev in pehtranov nadev s skuto.
Pehtranova potica po starih receptih – zaščitena zajamčena tradicionalna posebnost
Zaščitena slovenska potica mora biti pečena v potičniku, to je poseben pekač okrogle oblike, ki ima v sredini luknjo. Zunanji del potičnika je lahko rebrast ali gladek. Pehtranovo potico pripravimo z nadevom iz pehtrana. Pehtran je dišeče zelišče, uporablja se tudi kot zdravilno zelišče, včasih je rasel na vsakem vrtu. Pehtran spodbuja apetit in prebavo, uporaben je tudi v boju z črevesnimi zajedavci.
Pehtran se je včasih pogosteje uporabljal v kuharskih receptih, poleg priprave nadeva za pehtranovo potico, se je pogosto znašel tudi v nadevih za pehtranove štruklje.
Pehtran lahko dodamo tudi jedem na žlico, različnim zelenjavnim prikuham, juham in obaram, smetanovim omakam ali zelenjavnim omakam.
Pehtranova potica
Pehtranova potica je zaščitena slovenska potica, najpogosteje so jo v starih časih pripravljali na Gorenjskem in Dolenjskem. Poznamo več receptov za pripravo pehtranove potice, nadev lahko pripravimo tudi s skutinim nadevom. Izbrala sem recepte iz starih kuharskih knjig, avtor vseh slik je Mari Radej.
Pehtranova potica recept: Sestavine za kvašeno testo;
- 1 kg moke
- 3 dag kvasa
- 4 rumenjaki
- 3 dl mlačnega mleka
- 12 dag masla
- 1 žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- maslo za potičnik
Vse sestavine moramo prej ogreti, prav tako moko, prt in tudi valjar ne sme biti mrzel. Moko presejemo v skledo, ob strani dodamo žličko soli. Kvas zdrobimo in ga pomešamo z žličko sladkorja, dodamo 2 žlički moke in 1/2 dl mlačnega mleka. Kvas postavimo na toplo, da vzhaja.
V sredini moke naredimo jamico, vanjo damo stepene rumenjake, kvas, mlačno raztopljeno maslo in sladkor, nato med mešanjem prilivamo mlačno mleko. Testo stepamo četrt ure, dokler se ne pričnejo delati mehurčki, testo pa se lepo loči od sklede in kuhalnice.
Testo potresemo z moko, pokrijemo s prtičkom in damo na toplo da vzhaja.
Pehtranova potica recept; Sestavine za pehtranov nadev;
- 15 dag masla
- 10 dag drobtin
- 15 dag sladkorja
- 2 dl goste smetane
- 2 pesti drobno sesekljanih pehtranovih lističev
- 3 jajca
Maslo raztopimo in na njem svetlo prepražimo drobtine. Ko se drobtine ohladijo, primešamo jajca, smetano in sladkor. Vzhajano kvašeno testo tanko razvaljamo, ga premažemo z nadevom in nato po nadevu posujemo sesekljane pehtranove lističe. Testo tesno zvijemo in potico položimo v namaščen potičnik.
Model s potico postavimo na toplo in počakamo da vzhaja. Nato površino vzhajane potice premažemo s stepenim jajcem in jo postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj C, potico pečemo 1 uro. Ko je potica pečena, jo 15 minut ohlajamo v potičniku, nato jo rahlo zvrnemo na desko, posujemo s sladkorjem v prahu in pokrijemo s prtičem.
Pehtranova potica s skutinim nadevom
Pehtranovo potico lahko pripravimo tudi s skutinim nadevom.
Sestavine za testo:
- 1 kg moke
- 3 dag kvasa
- 4 rumenjaki
- 3 dl mlačnega mleka
- 12 dag masla
- 1 žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- maslo za pekač
Vse sestavine moramo prej ogreti, prav tako moko, prt in tudi valjar ne sme biti mrzel. Moko presejemo v skledo, ob strani dodamo žličko soli. Kvas zdrobimo in ga pomešamo z žličko sladkorja, dodamo 2 žlički moke in 1/2 dl mlačnega mleka. Kvas postavimo na toplo, da vzhaja.
V sredini moke naredimo jamico, vanjo damo stepene rumenjake, kvas, mlačno raztopljeno maslo in sladkor, nato med mešanjem prilivamo mlačno mleko. Testo stepamo četrt ure, dokler se ne pričnejo delati mehurčki, testo pa se lepo loči od sklede in kuhalnice.
Testo potresemo z moko, pokrijemo s prtičkom in damo na toplo da vzhaja.
Sestavine za pehtranov nadev s skuto:
- 30 dag skute
- 20 dag sladkorja
- žlica ruma
- beljaki
- pest drobno sesekljanega pehtrana
- malo drobtin
- 3 žlice masla
- 1 žlica medu
- ščepec cimeta
Skuto penasto umešamo, dodamo sladkor, rum, drobno sesekljan pehtran, žlico medu in ščepec cimeta. Iz beljakov naredimo trd sneg in ga počasi vmešamo v mešanico.
Testo razvaljamo, ga namažemo s stopljenim maslom, potresemo z drobtinami in namažemo z nadevom. Testo zvijemo in ga položimo v namaščen pekač.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, potico pečemo približno 1 uro. Ko je pečena, jo pustimo nekaj časa počivati, nato jo rahlo zvrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu.
Viri; Pehtranova potica po starih receptih;
- Pehtranova potica; Kuhajmo po domače