Orehova potica z drožmi

Orehova potica z drožmi je tradicionalna slovenska sladica, ki je tudi zaščitena pri Evropski komisiji. Za peko  zaščitene slovenske orehove potice z drožmi, se moramo držati točno določenega recepta in strogih navodil. Recept z drožmi je prilagojen, namesto 30 g pekovskega kvasa, kot pri navadni orehovi potici, uporabimo 450 g droži in 50% vode.

Recept je pripravljen za 715 g moke T 400 in 335 ml mlačnega mleka. Teh meril se morajo držati vsi, ki uradno prodajajo potice, za domačo uporabo pa lahko uporabimo tudi kakšne druge recepte.

orehova potica z drožmi
Orehova potica z drožmi TUKAJ poglej več receptov za potice

Orehova potica z drožmi

Mojo prvo potico z drožmi sem delala z 300 g moke in 150 g droži. Peka potice z drožmi je dolgotrajen postopek, droži imajo res veliko dela, da težko testo dovolj vzhaja. Moram priznati, da sem imela z vzhajanjem precej težav. Najprej sem testo pustila na sobni temperaturi, nato sem ga dala v hladilnik, pa spet na sobno temperaturo.

Po dolgih 18 urah, moje testo za potico še vedno ni naraslo, prepričana sem bila da z mojo potičko drožmi ne bo nič. Vendar droži so žive in z potrpežljivostjo sem le dočakala, da se je testo dovolj dvignilo, da sem lahko pričela s pripravo potičke za peko. Seveda so pri pripravi testa najbolj pomembne droži.

Najmanj 6 ur pred pripravo testa, moramo svoje matične droži nahraniti. K matičnim drožem, ki jih hranimo v hladilniku, dodamo 80 g vode in 60 g postane vode in dobro premešamo. Kozarček pustimo na sobni temperaturi, po eni uri vzhajanja droži jim odvzamemo dve žlici droži in jih preložimo v drug kozarček, jih spet nahranimo in postavimo v hladilnik.

Tako bomo imeli spet svoje droži za naslednjo peko. Lahko pa naredimo tudi tako, da v istem kozarčku pustimo nekaj žlic droži, jih nahranimo z moko in vodo, ter postavimo v hladilnik za naslednjič.

osnovni recept za potico z drožmi
Orehova potica z drožmi; prvo vzhajanje testa, drugo vzhajanje testa in pečena potica

Sestavine za orehovo potico z drožmi

Za peko orehove potice z drožmi potrebujemo veliko potrpežljivosti, čeprav sčasoma verjetno postane tudi to rutina. Današnji recept je prilagojen manjši količini sestavin, saj za mojo prvo potičko nisem želela pripravljati večje količine testa. Testo za potico je težko in droži morajo pridno delati, da se količina testa podvoji.

Prvo vzhajanje sem naredila malo pri sobni temperaturi in malo v hladilniku. Testo se nikakor ni hotelo dvigniti, zato sem ga še nekaj časa pustila na pultu, potem pa sem se vseeno lotila naslednjih korakov.

Sestavine za testo: 

 • 300 g bele moke
 • 150 g droži
 • 150 g sladke smetane
 • 2 rumenjaka
 • 40 g sladkorja
 • 40 g zmehčanega masla
 • 1 vaniljev sladkor
 • 15 g ruma
 • naribana limonina lupinica

Sestavine za orehov nadev:

 • 400 g mletih orehov
 • 200 ml sladke smetane
 • 25 g sladkorja (dodamo v sladko smetano)
 • sneg 2 beljakov in 20 g sladkorja (sladkor dodamo beljakom)

Najprej belo moko presejemo v večjo posodo. Posebej zmešamo sladko smetano in vzhajane droži. Dobro premešamo, nato dodamo sladkor, rumenjaka in sol. Moko damo v posodo mešalnika in nato počasi prilivamo tekočo mešanico z drožmi. Na nizki hitrosti zgnetemo testo in ga nato pustimo počivati pol ure.

Po pol ure testo razgrnemo po delovnem pultu, ki ga ne pomokamo. Po raztegnjenem testu nadevamo razmehčano maslo in ga nato vgnetemo. Zamesimo gladko testo, ga pustimo pol ure počivati in ga nato še enkrat pregnetemo. Oblikujemo hlebček in ga damo vzhajat.

Koliko časa traja prvo vzhajanje testa za potico z drožmi?

Testo lahko vzhajamo na sobni temperaturi, lahko pa ga čez noč postavimo v hladilnik. V hladilniku bo testo vzhajalo od 10 do 16 ur, na sobni temperaturi pa približno 8 ur. Jaz sem kombinirala, najprej sem testo pustila na sobni temperaturi 5 ur, nato sem ga čez noč postavila v hladilnik.

Naslednji dan testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v približno enakomeren kvadrat, debeline od 0,8 do 1 cm. Če je testo hladno, se bo lepše valjalo.

Kako pripravimo orehov nadev za potico z drožmi?

Za orehov nadev sem uporabila kupljene, že mlete orehe. Najprej sem jih v ponvi malo popražila, nato sem dodala segreto sladko smetano, v katero sem prej vmešala sladkor.

Maso nato dobro premešamo in počakamo, da se ohladi. Beljakom primešamo sladkor in stepemo trd sneg, ki ga nato nežno vmešamo v nadev.

nadev za orehovo potico z drožmi
Mlete orehe malo popražimo, dodamo toplo sladko smetano, premešamo, ohladimo in nato vmešamo sneg iz dveh beljakov.

Nadev enakomerno namažemo po razvaljanem testu in ga tesno zavijemo.

testo za orehovo potico z drožmi
Testo razvaljamo in ga enakomerno namažemo z orehovim nadevom
kako spečemo orehovo potico z drožmi
Namazano testo enakomerno zvijemo

Že prej pripravimo potičnik, ki ga bogato namažemo z maslom. Zvito potico položimo v potičnik in spet je na vrsti vzhajanje. Tokrat bo testo vzhajalo od 5 do 8 ur na sobni temperaturi.

Preden potico postavimo v pečico, jo prepikamo in premažemo z premazom iz jajca, žlice sladke smetane in ščepca soli.

potičnik za potico
Potičnik močno namažemo z maslom

Ali naj potico pred peko premažemo z jajcem ali ne? To se odločite sami, nekatere pekarice pravijo da ja, druge spet da ne. Jaz sem se odločila, da bomo potico vseeno premazala z jajcem in smetano.

recept za orehovo potico z drožmi
Zvito potico položimo v model in jo pustimo vzhajati na sobni temperaturi od 5 do 8 ur

Koliko časa pečemo orehovo potico z drožmi?

V večini receptov pečico prej segrejemo in šele nato postavimo potico v pečico. Jaz sem pečico prižgala šele takrat, ko sem dala potičnik vanjo.

Najprej pečemo potico pri 190 stopinjah pokrito 20 minut, nato jo odkrijemo, znižamo temperaturo na 180 stopinj C in pečemo še približno 40 minut.

Potico lahko pečemo tudi tako, da predhodno ogrejemo pečico in pri 180 stopinjah pečemo približno 1 uro.

V potičniku se potica običajno peče eno uro, po peki mora bit po vrhu lepo porjavela. Ko je potica pečena, jo še 15 minut pustimo v potičniku, nato jo previdno zvrnemo na rešetko. Moja potička je bila prvo videti kot da ni dovolj pečena, vendar ko je bila ohlajena je bila čudovita.

Mogoče je bila premalo sladka, ker testa nisem delala s sladkim drožnim nastavkom, pač pa z navadnim. Čeprav sem delala po receptu, sem v nadev dodala kar precej več sladkorja, a vseeno ni bilo zelo sladko. Ko sem potico po vrhu potresla s sladkorjem v prahu, pa smo pozabili, da je premalo sladka. Orehovo potico smo si privoščili po odlični enolončnici!

orehova potica
Ko je potica pečena, jo še 15 minut pustimo v modelu, nato jo zvrnemo na rešetko
Potico previdno zvrnemo na rešetko in jo počasi ohladimo
potica z drožmi
Orehova potica z drožmi po korakih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja