Šara s kolerabo in prekajeni mesom je tradicionalna slovenska jed na žlico. Po prvotnih receptih se je šara pripravljala iz rumene kolerabe, krompirja, sladke repe, korenčka in začimb. V jed so gospodinje dodale prekajeno suho meso, tudi svinjsko glavo, rep ali uhlje. Šaro lahko pripravimo tudi s svežim svinjskim mesom ali s prekajeno klobaso. Odlična je tudi brezmesna šara. Izbrala sem stare, preverjene recepte, najprej pa si oglejte recept za šaro po moje.
Šara s kolerabo in prekajenim mesom
Glavna značilnost slovenske narodne enolončnice je koleraba, pogosto tudi sladka repa. Preprosta in okusna enolončnica, ki so jo naši predniki pogosto postavili na mizo. Kot vsaka tradicionalna jed, ima tudi šara več različic. V Beli krajini v jed dodajo tudi fižol, kar na Gorenjskem ni bila navada.
Sestavine za šaro s kolerabo in prekajenim mesom
- 5 krompirjev
- 1 rumena koleraba
- 2 korenčka
- 1 mala čebula
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- sol in poper
- majaron
- svež peteršilj
- 1/2 kg prekajenega mesa
- 1 žlica svinjske masti
- 1/2 l čiste juhe
- 1/2 l vode
- 1 žlica ocvirkov
Recept za šaro s prekajenim mesom po korakih
- Korenček olupimo in narežemo na drobne koščke. Krompir in kolerabo olupimo in narežemo na večje kose, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo.
- V večji posodi segrejemo žlico svinjske masti ter popražimo sesekljano čebulo in česen.
- Dodamo narezano zelenjavo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo cel kos prekajenega mesa ter zalijemo z vročo juho in z malo vroče vode.
- Dodamo majaron, lovorov list, sol, poper in drobno sesekljan svež peteršilj.
- Šaro počasi kuhljam približno 40 minut, da se vsa zelenjava skuha. Nekaj kolerabe in krompirja lahko pretlačimo in vrnemo v jed.
- Ko je prekajeni meso kuhano, ga vzamemo iz enolončnice, ga narežemo in vrnemo v lonec.
- Preden šaro postrežemo, jo zabelimo z razgretimi ocvirki.
Šara s svežim svinjskim mesom
Šaro s svežim svinjskim mesom, najpogosteje svinjskim plečetom so pripravljali na Kranjskem. Odlična jed na žlico, ki jo postrežemo kot samostojno jed.
Sestavine za šaro s svinjskim plečetom
- 600 g svežega svinjskega plečeta
- 1/2 kg krompirja
- 1 debela rumena koleraba
- 1 sladka repa
- 3 korenčki
- 1 gomolj zelene
- 1 korenina peteršilja z listi
- 1 lovorov list
- sol in poper
- s stroka česna
- vršiček majarona
Recept za šaro s svinjskim plečetom
- Meso položimo v večji lonec, prilijemo vodo in pristavimo na ogenj.
- Dodamo narezano kolerabo, repo in korenje. Solimo in popramo, ter na koncu dodamo še vse dišavnice.
- Ko je šara na pol kuhana, dodamo na kocke narezan krompir.
- Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz lonca in ga narežemo na poljubno velike kose in ga vrnemo v šaro.
Zelenjavna šara
Šaro lahko pripravimo tudi brez mesa, po podobnem receptu so je včasih pripravljali na Gorenjskem. Šara se je pripravljala iz skromnih sestavin, pogosto so v jed dali samo sol, poper in malo rdeče paprike, na koncu pa so jed zabelili s prežganjem.
Sestavine za šaro brez mesa:
- 150 dag krompirja
- 4 repe
- 2 kolerabi
- 15 dag svinjske masti
- malo sladke paprike
- sol in poper
Recept za zelenjavno šaro
- Krompir, repo in kolerabo očistimo, olupimo in narežemo na kocke.
- Skupaj damo kuhat krompir in kolerabo, repo pa pristavimo posebej. Oboje solimo in popramo.
- Ko je repa kuhana, odlijemo vodo in jo stresemo h krompirju in kolerabi.
- Naredimo svetlo prežganje in vmešamo v šaro. Tik pred koncem kuhanja primešamo malo sladke paprike.
- Preden jed postrežemo, jo lahko zabelimo še z razgretimi ocvirki.
Poglej še več receptov za tradicionalne slovenske jedi na žlico
Tradicionalna slovenska kisla juha
Tople kmečke kumare
Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom
Matevž in segedin
Slovenske jedi na žlico s fižolom
Smukavc
Bujta repa
Krompirjevi žganci
Viri: Recepti za šaro:
- Šara s svinjskim plečetom; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
- Zelenjavna šara, Šara s kolerabo in prekajenim mesom; Slovenska kuhinja