Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

Šara s kolerabo in prekajeni mesom

Šara s kolerabo in prekajenim mesom

Šara s kolerabo in prekajeni mesom je tradicionalna slovenska jed na žlico. Po prvotnih receptih se je šara pripravljala iz rumene kolerabe, krompirja, sladke repe, korenčka in začimb. V jed so gospodinje dodale prekajeno suho meso, tudi svinjsko glavo, rep ali uhlje. Šaro lahko pripravimo tudi s svežim svinjskim mesom ali s prekajeno klobaso. Odlična je tudi brezmesna šara. Izbrala sem stare, preverjene recepte, najprej pa si oglejte recept za šaro po moje.

Šara s kolerabo in prekajeni mesom

Šara s kolerabo in prekajenim mesom

Glavna značilnost slovenske narodne enolončnice je koleraba, pogosto tudi sladka repa. Preprosta in okusna enolončnica, ki so jo naši predniki pogosto postavili na mizo. Kot vsaka tradicionalna jed, ima tudi šara več različic. V Beli krajini v jed dodajo tudi fižol, kar na Gorenjskem ni bila navada. 

Sestavine za šaro s kolerabo in prekajenim mesom

sestavine za tradicionalno šaro s prekajenim mesom

  • 5 krompirjev
  • 1 rumena koleraba
  • 2 korenčka
  • 1 mala čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • majaron
  • svež peteršilj
  • 1/2 kg prekajenega mesa
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1/2 l čiste juhe
  • 1/2 l vode
  • 1 žlica ocvirkov

Recept za šaro s prekajenim mesom po korakih

  1. Korenček olupimo in narežemo na drobne koščke. Krompir in kolerabo olupimo in narežemo na večje kose, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. recept za šaro
  2. V večji posodi segrejemo žlico svinjske masti ter popražimo sesekljano čebulo in česen. šara tradicionalna slovenska jed
  3. Dodamo narezano zelenjavo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo cel kos prekajenega mesa ter zalijemo z vročo juho in z malo vroče vode. šara z mesom
  4. Dodamo majaron, lovorov list, sol, poper in drobno sesekljan svež peteršilj. 
  5. Šaro počasi kuhljam približno 40 minut, da se vsa zelenjava skuha. Nekaj kolerabe in krompirja lahko pretlačimo in vrnemo v jed. šara z repo
  6. Ko je prekajeni meso kuhano, ga vzamemo iz enolončnice, ga narežemo in vrnemo v lonec.
  7. Preden šaro postrežemo, jo zabelimo z razgretimi ocvirki. šara z ocvirki

Šara s svežim svinjskim mesom

Šaro s svežim svinjskim mesom, najpogosteje svinjskim plečetom so pripravljali na Kranjskem. Odlična jed na žlico, ki jo postrežemo kot samostojno jed. 

Sestavine za šaro s svinjskim plečetom

  • 600 g svežega svinjskega plečeta
  • 1/2 kg krompirja
  • 1 debela rumena koleraba
  • 1 sladka repa
  • 3 korenčki
  • 1 gomolj zelene
  • 1 korenina peteršilja z listi
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • s stroka česna
  • vršiček majarona

Recept za šaro s svinjskim plečetom

  1. Meso položimo v večji lonec, prilijemo vodo in pristavimo na ogenj.
  2. Dodamo narezano kolerabo, repo in korenje. Solimo in popramo, ter na koncu dodamo še vse dišavnice. 
  3. Ko je šara na pol kuhana, dodamo na kocke narezan krompir. 
  4. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz lonca in ga narežemo na poljubno velike kose in ga vrnemo v šaro. 

Zelenjavna šara

Šaro lahko pripravimo tudi brez mesa, po podobnem receptu so je včasih pripravljali na Gorenjskem. Šara se je pripravljala iz skromnih sestavin, pogosto so v jed dali samo sol, poper in malo rdeče paprike, na koncu pa so jed zabelili s prežganjem.

Sestavine za šaro brez mesa:

  • 150 dag krompirja
  • 4 repe
  • 2 kolerabi
  • 15 dag svinjske masti
  • malo sladke paprike
  • sol in poper

Recept za zelenjavno šaro

  1. Krompir, repo in kolerabo očistimo, olupimo in narežemo na kocke.
  2. Skupaj damo kuhat krompir in kolerabo, repo pa pristavimo posebej. Oboje solimo in popramo.
  3. Ko je repa kuhana, odlijemo vodo in jo stresemo h krompirju in kolerabi. zelenjavna šara
  4. Naredimo svetlo prežganje in vmešamo v šaro. Tik pred koncem kuhanja primešamo malo sladke paprike.
  5. Preden jed postrežemo, jo lahko zabelimo še z razgretimi ocvirki. 

Poglej še več receptov za tradicionalne slovenske jedi na žlico

stare jedi na žlico

Tradicionalna slovenska kisla juha

slovenske jedi na žlico kisla juha

Tople kmečke kumare

kumare s krompirjem

Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom

Tradicionalne slovenske jedi s stročjim fižolom

Matevž in segedin

matevž in segedin

Slovenske jedi na žlico s fižolom

Tradicionalne zimske jedi na žlico s fižolom

Smukavc

smukavc

Bujta repa

bujta repa

Krompirjevi žganci

slovenske jedi na žlico krompirjevi žganci

Viri: Recepti za šaro:

  • Šara s svinjskim plečetom; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
  • Zelenjavna šara, Šara s kolerabo in prekajenim mesom;  Slovenska kuhinja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Show Buttons
Hide Buttons