najboljši krompirjevi žganci

Najboljši krompirjevi žganci

Najboljši krompirjevi žganci! Poznate krompirjeve žgance? Mogoče jih poznate pod imenom oženjeni žganci, mešta, dodoli in še kakšno ime bi se našlo. V neki stari kuharski knjigi sem našla dva recepta; krompirjevi žganci in beli krompirjevi žganci. Poznamo tudi ajdove žgance s krompirjem, ki so prav tako stara tradicionalna slovenska jed.  Poglej tudi recepte; Recepti za tradicionalne slovenske žgance!

najboljši krompirjevi žganci
Krompirjevi žganci z ocvirki Slika: Mari Radej

Najboljši krompirjevi žganci

Krompirjevi žganci so bili pri kmečkem prebivalstvu pogosto na jedilniku, saj krompirja običajno ni primanjkovalo. Bele žgance so postregli k obaram, kislemu zelju, kisli repi z ocvirki, lahko pa tudi samo z belo kavo.

Krompirjevi žganci

Za krompirjeve žgance poznamo veliko receptov, izbrala sem stari, tradicionalni recept, čeprav ga v raznih koncih Slovenije pripravljajo tudi drugače. Krompirjeve žgance lahko zabelimo z ocvirki, v današnjem receptu pa jih bomo z zaseko.

Sestavine za krompirjeve žgance:

  • 50 dag moke
  • 50 dag krompirja
  • 10 dag zaseke

Recept za krompirjeve žgance po korakih

  1. Najprej na ogenj pristavimo 3/4 l vode in jo solimo. Krompir olupimo, operemo, tanko narežemo in kuhamo 10 minut.
  2. Na pol kuhanemu krompirju dodamo moko, jo v sredini kupčka prebodemo, da dobro povre tudi v notranjosti.
  3. Posodo pokrijemo in pustimo vreti 25 minut. nato nekaj žgančevke odlijemo in jo prihranimo.
  4. Žgance zmešamo kar v loncu in zabelimo s praženo zaseko, nato pa mešamo še naprej, da se izgubi vsaka sled suhe moke ali krompirja.
  5. Če želimo pripraviti mehke žgance kot žličnike, prilijemo žgančevko, če pa želimo suhe in drobne žgance, žgančevke ne prilijemo, pač pa žgance mešamo z dvorogeljnimi vilicami.

Beli krompirjevi žganci

Bele krompirjeve žgance kuhajo različno po slovenskih pokrajinah. Ponekod suhe žgance drobijo z dvorogeljnimi vilicami, na štajerskem in zagorskem koncu pa jih mešajo s kuhalnico in z žlico režejo v skledo. Prav gotovo obstaja še več različnih postopkov, mnogi so žal potonili v pozabo.

zabeljeni krompirjevi žganci

Sestavine za bele krompirjeve žgance:

Recept za bele krompirjeve žgance po korakih

  1. Krompir olupimo, narežemo na kocke, operemo in damo kuhat v slano vodo. Vode nalijemo toliko, da sega precej čez krompir.
  2. Ko je krompir na pol kuhan, dodamo presejano pšenično moko. Ko dobro prevre, napravimo s kuhalnico v sredini moke luknjo. Kuhamo toliko časa, da je krompir popolnoma mehak, takrat je dovolj kuhana tudi moka.
  3. Sedaj precej krompirjeve žgančevke odlijemo in shranimo, če jo bomo morali doliti med mešanjem žgancev.
  4. Moko s krompirjem gladko zmešamo, če je potrebno prilijemo malo žgančevke, odvisno od tega kašne žgance želimo, bolj suhe ali bolj mehke. beli žganci z ocvirki
  5. S polovico spražene masti zabelimo žgance že v loncu med mešanjem, nato pa jih stresemo v skledo in zabelimo s preostalo mastjo.
  6. Suhe žgance drobimo z dvorogeljnimi vilicami, medtem ko štajersko -zagorske mešamo s kuhalnico in jih z žlico režemo v skledo.

Krompirjevi žganci zabeljeni s prepraženo čebulo

Show Buttons
Hide Buttons