Najboljši krompirjevi žganci! Poznate krompirjeve žgance? Mogoče jih poznate pod imenom oženjeni žganci, mešta, dodoli in še kakšno ime bi se našlo. V neki stari kuharski knjigi sem našla dva recepta; krompirjevi žganci in beli krompirjevi žganci. Poznamo tudi ajdove žgance s krompirjem, ki so prav tako stara tradicionalna slovenska jed. Poglej tudi recepte; Recepti za tradicionalne slovenske žgance!
Najboljši krompirjevi žganci
Krompirjevi žganci so bili pri kmečkem prebivalstvu pogosto na jedilniku, saj krompirja običajno ni primanjkovalo. Bele žgance so postregli k obaram, kislemu zelju, kisli repi z ocvirki, lahko pa tudi samo z belo kavo.
Krompirjevi žganci
Za krompirjeve žgance poznamo veliko receptov, izbrala sem stari, tradicionalni recept, čeprav ga v raznih koncih Slovenije pripravljajo tudi drugače. Krompirjeve žgance lahko zabelimo z ocvirki, v današnjem receptu pa jih bomo z zaseko.
Sestavine za krompirjeve žgance:
- 50 dag moke
- 50 dag krompirja
- 10 dag zaseke
Recept za krompirjeve žgance po korakih
- Najprej na ogenj pristavimo 3/4 l vode in jo solimo. Krompir olupimo, operemo, tanko narežemo in kuhamo 10 minut.
- Na pol kuhanemu krompirju dodamo moko, jo v sredini kupčka prebodemo, da dobro povre tudi v notranjosti.
- Posodo pokrijemo in pustimo vreti 25 minut. nato nekaj žgančevke odlijemo in jo prihranimo.
- Žgance zmešamo kar v loncu in zabelimo s praženo zaseko, nato pa mešamo še naprej, da se izgubi vsaka sled suhe moke ali krompirja.
- Če želimo pripraviti mehke žgance kot žličnike, prilijemo žgančevko, če pa želimo suhe in drobne žgance, žgančevke ne prilijemo, pač pa žgance mešamo z dvorogeljnimi vilicami.
Beli krompirjevi žganci
Bele krompirjeve žgance kuhajo različno po slovenskih pokrajinah. Ponekod suhe žgance drobijo z dvorogeljnimi vilicami, na štajerskem in zagorskem koncu pa jih mešajo s kuhalnico in z žlico režejo v skledo. Prav gotovo obstaja še več različnih postopkov, mnogi so žal potonili v pozabo.
Sestavine za bele krompirjeve žgance:
- 50 dag krompirja
- 50 dag pšenične moke
- 10 dag masti z ocvirki ali zaseko
- voda
- sol
Recept za bele krompirjeve žgance po korakih
- Krompir olupimo, narežemo na kocke, operemo in damo kuhat v slano vodo. Vode nalijemo toliko, da sega precej čez krompir.
- Ko je krompir na pol kuhan, dodamo presejano pšenično moko. Ko dobro prevre, napravimo s kuhalnico v sredini moke luknjo. Kuhamo toliko časa, da je krompir popolnoma mehak, takrat je dovolj kuhana tudi moka.
- Sedaj precej krompirjeve žgančevke odlijemo in shranimo, če jo bomo morali doliti med mešanjem žgancev.
- Moko s krompirjem gladko zmešamo, če je potrebno prilijemo malo žgančevke, odvisno od tega kašne žgance želimo, bolj suhe ali bolj mehke.
- S polovico spražene masti zabelimo žgance že v loncu med mešanjem, nato pa jih stresemo v skledo in zabelimo s preostalo mastjo.
- Suhe žgance drobimo z dvorogeljnimi vilicami, medtem ko štajersko -zagorske mešamo s kuhalnico in jih z žlico režemo v skledo.
Krompirjevi žganci zabeljeni s prepraženo čebulo