Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

vampi

Vampi – recepti in triki za najboljše vampe

Vampi so kulinarična posebnost, marsikje cenjena specialiteta, vsekakor pa so vampi v Slovenski tradicionalni kuhinji že dolgo prisotni. Mnogi jih ne marajo, a ta članek seveda ni namenjen njim, pač pa tistim, ki cenijo slovenske tradicionalne jedi. Recepti z vampi segajo daleč v zgodovino, v čas, ko so pri kolinah porabili vse dele prašiča, res nič ni šlo v nič. Najbolj poznan recept za pripravo vampov so vsekakor vampi po tržaško, podroben recept si lahko ogledate TUKAJ!

Vampi – recepti in triki za najboljše vampe

Tisti ki ne marajo vampov, običajno tudi ne marajo jedi pripravljenih iz drobovine, ki so prav tako kulinarična specialiteta in posebnost. Recepte z drobovino si oglejte na tej POVEZAVI! Naj samo še omenim, da so vampi bogat vir beljakovin, železa in vitaminov skupine B. V današnjem članku sem zbrala stare recepte, ki so bili zapisani desetletja nazaj in verjamem, da marsikatera gospodinja vampe še vedno pripravi po starih, manj poznanih receptih.

Tržaški vampi

V starih slovenskih kuharskih knjigah najdemo recept za vampe po tržaško pod imenom tržaški vampi. Vampi po tržaško so najbolj poznan recept z vampi. 

tržaški vampi

Sestavine za tržaške vampe

  • 2 kg kuhanih vampov
  • olje ali svinjska mast
  • 5o g suhe slanine
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • 2 žlici drobtin
  • 1/2 dcl kisle smetane
  • svež peteršilj

Recept po korakih za tržaške vampe

  1. Kuhane vampe zrežemo na zelo tanke rezance, slanino drobno nasekljamo. Čebulo oulpimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.
  2. V ponvi segrejemo olje ali malo svinjske masti, dodamo drobno narezano slanino in nato drobno sesekljano čebulo in česen, ter ju svetlo prepražimo.
  3. Praženi čebuli in česnu dodamo rdečo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in drobtine. Premešamo, še malo popražimo, prilijemo čisto malo vode in kuhamo 1/4 ure.
  4. nato dodamo kuhane in narezane vampe, lovorov list in solimo. Premešamo, pokrijemo in pustimo počasi vreti še pol ure. Jed mora biti primerno gosta.
  5. Na koncu vampom po tržaško primešamo kislo smetano in potresemo s svežese sesekljanim peteršiljem. 

Vampi s prekajenim mesom

vampi s prekajenim mesom

Vampi s prekajenim mesom so odlična jed z vampi. 

Sestavine za vampe s prekajenim mesom

  • 2 kg vampov
  • slana voda
  • 80 g svinjske masti ali olja
  • 1 velika čebula
  • svež peteršilj
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 1 zajemalka  čiste goveje juhe
  • 300 g prekajenega svinjskega mesa

Recept po korakih za vampe s prekajenim mesom

  1. Dobro očiščene vampe skuhamo v slani vodi, da se zmehčajo. Posebej damo kuhat prekajeno svinjsko meso.
  2. Ko so vampi kuhani, jih vzamemo iz slane juhe, jih ohladimo in zrežemo na rezance.
  3. Na olju ali svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in ko zlato zarumeni, dodamo drobno sesekljan svež peteršilj. Česen olupimo, ga stemo s soljo in dodamo popraženi čebuli.
  4. K popraženi čebuli s česnom stresemo kuhane in ohaljene vampe, zalijemo z zajemalko čiste goveje juhe in počasi dušimo pol ure.
  5. Ko je prekajeno meso kuhano, ga vzamemo iz juhe, narežemo na porcije ali drobmo sesekljamo in dodamo k dušenim vampom. Premešamo in počasi dušimo še 15 minut. 

Vampi v omaki s krompirjem

vampi v omaki

Vampe lahko pripravimo tudi v omaki, skuhamo jih z jušno zelenjavo, pol pred koncem kuhanja pa dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir. Če ne marate krompirja v vampih, ga lahko nadomestite s prežganjem, ki ga naredimo iz na kocke narezane slanine.

Sestavine za vampe v omaki

  • 2 kg vampov
  • slan krop
  • jušna zelenjava
  • cel poper
  • 80 g svinjske masti ali olja
  • 40 g moke
  • 1 čebula
  • sveže sesekljan peteršilj
  • 2 strokas česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • vroča goveja juha za zalivanje
  • limonina lupinica
  • timijan in sol
  • poper po okusu
  • 1/2 kg krompirja
  • malo kisa

Recept po korakih za vampe v omaki

  1. Dobro očiščene vampe skuhamo z jušno zelenjavo in celim poprom.
  2. Ko so vampi kuhani, jih ohladimo in zrežemo na tanke rezance. 
  3. Na svinjski masti prepražimo sesekljano čebulo, dodamo moko in nazadnje sveže sesekljan peteršilj, strta stroka česna, paradižnikov mezgo, limonino lupinico in timjan.
  4. Zalijemo z vročo čisto govejo juho, dodamo narezane ohlajene vampe, popramo in solimo. Na majhnem ognju kuhamo pol ure, nato dodamo na kocke narezan krompir in kuhamo še pol ure. 
  5. Ko je krompir mehak, vampe okisamo. Če ne maramo kromprija v jedi, naredimo prežganje z na kocke narezano slanino. 
  6. Preden vampe v omaki postrežemo, lahko prilijemo malo belega vina in jih potresemo z nastrganim parmezanom.

Vampi z gobami

Slovenci smo tudi strastni gobarji, zato pogosto pripravljamo tudi jedi z jurčki, lisičkami in drugimi užitnimi gobami. Tzdi vampe lahko pripravimo z gobami. Več RECEPTOV z gobami najdete na tej povezavi.

Sestavine za vampe z gobami

  • 2 kg vampov
  • slan krop
  • svinjska mast ali olje
  • 60 g čebule
  • 2 stroka česna
  • sveže sesekljan peteršilj
  • 750 g jurčkov
  • 40 g moke
  • čista goveja juha za zalivanje
  • 250 g svežih paradižnikov
  • sol in poper

Recept za vampe z jurčki

  1. Vampe očistimo in skuhamo v slanem kropu.
  2. Na vroči svinjski masti prepražimo sesekljano čebulo, strt česen, sveže sesekljan peteršilj in na rezance narezane jurčke. Vse skupaj potresemo z moko.
  3. Ko čebula porumeni, vse skupaj zalijemo z juho in primešamo kuhane, narezane vampe, olupljene paradižnike, solimo, popramo in počasi še 20 minut dušimo. 

Najpogostejša vprašanja o pripravi vampov

Vprašanje Odgovor
Zakaj vampe pred pripravo namakamo v mleku? Vampi imajo naravno intenziven in včasih neprijeten vonj, ki ga z namakanjem v mleko ublažimo.
Namakanje tudi zmanjša intenzivnost okusa in jih naredi bolj sprejemljive za občutljive brbončice.
Poleg tega jih mleko zmehča in izboljša okus. Pred namakanjem jih na hitro blanširamo,
nato prelijemo z mlekom, tako da so popolnoma prekriti, in jih pustimo približno 3 ure.
Če kupimo že očiščene in kuhane vampe, namakanje ni nujno potrebno, vendar je priporočljivo.
Koliko časa kuhamo vampe? Vampi se kuhajo približno 2–3 ure, dokler niso mehki. Čas kuhanja je odvisen od vrste vampov
in njihove velikosti. Če so vampe že pripravljeni (kuhani in narezani), jih kuhamo le
20–30 minut, saj so že delno obdelani.
Kako odstranimo neprijeten vonj vampov? Vampi morajo biti temeljito oprani pod tekočo vodo, po potrebi večkrat. Namakajte jih v hladni vodi z nekaj kapljicami kisa ali limoninega soka približno 30 minut, nato jih sperite. Sveže vampe na hitro blanširajte v vreli vodi z dodatkom lovorjevega lista ali limone (5–10 minut), nato vodo odlijte in nadaljujte s kuhanjem. Namakanje v mleku je najbolj poznan način za odstranjevanje neprijetnega vonja in hkrati izboljšanje teksture.
Katere začimbe uporabljamo za pripravo vampov? Vampi imajo blag okus, zato jih obogatimo z aromatičnimi začimbami. Tradicionalne začimbe vključujejo lovorjev list, česen, čebulo, papriko, kumino in majaron. Za izboljšanje okusa lahko dodamo paradižnikovo omako, vino ali kis. V nekaterih receptih se uporabljajo tudi timijan, rožmarin in pekoča paprika.

 

So vam bili recepti všeč? Potem vas bodo mogoče zanimali podobni slovenski tradicionalni recepti

Recept za domače kranjske klobase

kranjska klobasa

Domače koline – zanimivosti in recepti

domače koline recepti

Tradicionalne slovenske jedi na žlico

tradicionalne slovenske jedi na žlico

Tradicionalni recept za matevža

tradicionalni recept za matevža

Recept za domače krvavice

krvavice

Kako pripravimo svinjsko mast in ocvirke?

ocvirki

Show Buttons
Hide Buttons