Smukavc – tradicionalna jed idrijsko-cerkljanske regije

Smukavc je tradicionalna slovenska jed, ki je značilna na idrijskem in cerkljanskem. Na idrijskem območju jed pripravljajo kot enolončnico, medtem ko nam jo na cerkljanskem ponudijo kot prilogo. Za pripravo okusne in preproste jedi potrebujemo liste zelja, ohrovta, repe, špinače ali celo koprive.

Za pripravo smukavca so gospodinje uporabljale zelenjavo ki je bila trenutno dosegljiva. V pomladnem času so postregle smukavc iz kopriv, nato iz listov mladega zelja in špinače, na jesen pa so pripravo uporabile liste ohrovta, repe in zelja.

smukavc

Smukavc – tradicionalna jed, ki jo pripravimo kot enolončnico ali kot prilogo

Ime smukavc se je prijelo zaradi tega, ker moramo liste zelenjave osmukati iz glave zelja ali ohrovta. Za smukavc obstaja veliko različnih receptov, vsem je pa skupno to, da uporabimo liste zelja, ohrovta ali špinače, z dodatkom krompirja, zelišč, česna in ocvirkov.

Smukavc z zeljem kot enolončnica

Smukavc lahko pripravimo kot juho ali enolončnico, ali pa ga pripravimo kot prilogo. Jed je edinstvena, saj jo pri vsaki hiši pripravijo malo drugače.

Za pripravo lahko uporabimo liste zelja, ohrovta ali repe, kar pač imamo pri roki. Danes sem pripravila smukavc z listi zelja, krompirjem in ocvirki. 

Recept za smukavc z zeljem:

 • 1/2 glave svežega zelja ( uporabimo samo liste zelja)
 • 1/2 kg krompirja
 • majaron
 • 2 žlički ostre moke
 • 3 stroke česna
 • 2 žlici ocvirkov

Liste mladega zelja osmukamo in jih narežemo na tanke trakove. Narezano zelje v večjem loncu kuhamo približno 20 minut in nato vodo odlijemo. Lahko pa narezane liste zelja prihranimo in jih kuhamo skupaj s krompirjem. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, zalijemo z vodo in ga damo kuhat.

Dodamo na rezance narezane liste zelja, solimo in kuhamo do mehkega. Ko sta zelje in krompir kuhana, odlijemo vodo in jo prihranimo. Kuhane zeljne liste in krompir skupaj pretlačimo, dolijemo približno polovico vode in spet zavremo.

Česen olupimo in stremo, ter ga dodamo v juho skupaj z ocvirki,ki smo jih prej razpustili v ponvi. Po želji lahko jed še zgostimo z moko, ki jo zmešamo z malo olja. Če želimo manj gost smukavc, dolijemo še malo vode, v kateri smo kuhali zelje in krompir. Po okusu še dosolimo, popramo in še vroče postrežemo.

smukavc z zeljem

Smukavc z listi zelja kot priloga

Smukavc lahko pripravimo tudi kot prilogo k mesu, ali k narezanim klobasam. V današnjem receptu bom uporabila liste ohrovta in zelja skupaj, lahko uporabimo samo zelje ali samo ohrovt. (pa tudi liste radiča, repe ali koprive).

 • 1/2 kg listov zelja
 • 1/2 kg krompirja
 • 3 stroke česna
 • 3 žlice ocvirkov
 • sol in poper

Liste zelja osmukamo in jih narežemo na tanke rezance. Krompir operemo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Na trakove narezano zelje damo kuhat in če imamo mlado zelje, vode ne zavržemo. Nato dodamo narezan krompir, solimo in kuhamo do mehkega.

Nato vodo odlijemo in jo prihranimo, zelje in krompir pa pretlačimo. Česen očistimo in drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo ocvirke in na njih na hitro popražimo sesekljan česen, toliko da zadiši.

Ocvirke s česnom nato prelijemo po pretlačenem zelju in krompirju, če je potrebno dolijemo malo vode v kateri smo kuhali krompir in zelje.