Tradicionalne slovenske jedi.si

Tradicionalne slovenske jedi

kmečka pojedina

Kmečka pojedina – slovenska narodna jed

Kmečka pojedina je slovenska narodna jed, ki so jo gospodinje pripravljale ob večjih praznovanjih in raznih svečanih priložnostih. Jedi, ki jih pripravljamo za kmečko pojedino, se razlikujejo glede na pokrajino in na letni čas. V zimskem času so na krožniku vedno krvavice in pečenice, ki jih v poletnem času pogosto ne dodamo.

Kmečko pojedino v različnih kombinacijah jedi, imajo v ponudbi tudi mnoge znane restavracije in stare gostilne. 

kmečka pojedina
Kmečka pojedina

Kmečka pojedina – Katere jedi spadajo na krožnik za kmečko pojedino?

Na krožniku za kmečko pojedino so običajno krvavice, pečenice, kranjska klobasa, pečen svinjski hrbet, manjša svinjska rebrca in prekajeno svinjsko meso. Vedno dodamo kislo zelje in krhlje krompirja, ki ju zabelimo z vročimi ocvirki. Namesto zelja lahko dodamo tudi kislo repo.

Ponekod dajo na kmečko pojedino tudi manjše kruhove cmoke, ajdove žgance in matevž. Kmečko pojedino ne pripravljamo vsak dan, lahko pa jo pripravimo ob kakšnih večjih praznikih ali slavjih. Namesto cele pojedine, lahko na krožnik postavimo samo del pojedine, na primer krvavice, pečenice, kislo zelje in krompir, ki ju prelijemo z vročimi ocvirki.

Kmečka pojedina

Recept za kmečko pojedino je iz stare kuharske knjige Kuhajmo po domače. Sestavine so preračunane za 7 oseb, tokrat so dodani kruhovi cmoki.

Recept za kmečko pojedino:

  • 60 dag svežega svinjskega hrbta
  • 2 pečenici
  • 1 kranjska klobasa
  • 2 krvavici
  • 6 manjših svinjskih rebrc
  • 1 kg kislega zelja
  • 7 manjših kruhovih cmokov
  • 3 krhlji krompirja na osebo
  • 1 žlica ocvirkov za krompir
  • 10 dag ocvirkov za kislo zelje

Svinjski hrbet nasolimo, popramo in spečemo. Posebej spečemo krvavice in pečenice. Svinjska rebrca in kranjske klobase skuhamo. Posebej skuhamo zelje in sicer v toliko vode, da je zelje pokrito. Nekaj zeljnice odlijemo in zelje zabelimo s precvrtimi ocvirki kar v loncu.

Posebej skuhamo kruhove cmoke in na krhlje narezan krompir. Zelje razgrnemo v večjo posodo in naj lepo naložimo narezano pečenko, kranjsko klobaso, pečenice, krvavice in rebrca. Dodamo z ocvirki zabeljen krompir in kruhove cmoke. Za sladico postrežemo sveže pečeno orehovo potico. 

Po tem receptu so kmečko pojedino pripravljali na Kranjskem. poznana pa je tudi na Bavarskem in v Švici.

Kmečka gostija

Podoben recept kot za kmečko pojedino, je tudi recept za kmečko gostijo. Jedi za kmečko gostijo so ponudili ob posebnih priložnostih, tudi ob večjih kmečkih delih.

Recept se prav tako spreminja po pokrajinah, tudi glede na letne čase in tudi glede tega, katera živila so gospodinje imele na voljo. Pogosto so bile kmečke gostije v času kolin, Pusta,Velike noči in Božiča.

Recept za kmečko gostijo:

  • 1 kg prekajenega svinjskega mesa
  • 3/4 kg kislega zelja ali repe
  • 1/2 kg svežih rebrc mladega prašička s kožo vred
  • česen, sol in kumina
  • svinjska mast
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 2 krompirja
  • 1 pečenica

Prekajeno svinjsko meso skuhamo s kislim zeljem ali kislo repo. Rebrca natremo s strtim česnom in kumino, solimo in lepo rumeno spečemo.

Na masti zarumenimo čebulo, dodamo nastrgan krompir in vse skupaj zamešamo v zelje, kuhamo četrt ure. Zelje, ki mora biti gosto, damo na sredino velikega krožnika, ga obložimo s kosi prekajenega mesa, koščki pečenih rebrc in rezinami pečenic.

Zraven kmečke gostije ponudimo črn kruh. 

Kmečka pojedina – kako se recepti razlikujejo po pokrajinah?

Za kmečko pojedino lahko pripravimo različno hrano, vedno pa mora biti poleg mesa z ocvirki ali zaseko  zabeljeno kislo zelje ali kisla repa. 

  • domače pečenice in  krvavice
  • svinjska pečenka
  • kuhana prekajena krača
  • kuhana prekajena slanina
  • kislo zelje
  • kisla repa
  • ocvirki ali zaseka

Kako pripravljajo kislo zelje za kmečko pojedino po slovenskih pokrajinah?

  • Dolenjska: Kislo zelje damo kuhat v vrelo slano vodo, najprej naj voda hitro zavre, nato temperaturo znižamo in zelje počasi kuhamo še 40 minut. Proti koncu kuhanja dodamo razpuščene ocvirke.
  • Gorenjska: Kislo zelje prelijemo z vodo, dodamo 1 strok česna, košček čebule, nekaj zrn kumine in lovorov list. Kislo zelje kuhamo uro in pol. Proti koncu kuhanja naredimo podmet iz moke in vode, ter zabelimo s prepraženo zaseko. Pustimo še nekaj časa vreti.
  • Primorska: V kozico damo kislo zelje in ga prelijemo z vodo. Posebej stacamo – sesekljamo slanino in česen, ter sekanico dodamo kislemu zelju.
  • Štajerska in Primorska: Na kocke zrezano slanino malo pocvremo. Dodamo 1 manjšo sesekljano čebulo in ko zarumeni, primešamo zelje, sol in malo masti. Pokrito dušimo  in po potrebi zalivamo. Če zelje ni preveč kislo, lahko zalivamo z zeljnico. Kuhanemu kislemu zelju primešamo 1 žlico kisle smetane.

Kako pripravimo kislo repo?

  • 1 kg kisle repe
  • žlica masti
  • žlica sesekljane čebule
  • 1 žlica moke

Če je repa prekisla, jo pred kuhanjem namakamo v hladni vodi, nato vodo odlijemo in pristavimo svežo. Po potrebi prilijemo krop in kuhamo do mehkega.

Na zaseki ali ocvirkih in na malo masti prepražimo sesekljano čebulo, dodamo moko, popražimo in ko svetlo zarumeni, prežganje primešamo kisli repi. Osolimo in kuhamo še 15 minut.

Pražena kisla repa

  • 1 kg kisle repe
  • 10 dag masti
  • 4 stroki česna
  • nekaj zrn kumine
  • sol in poper

Kislo repo skuhamo, odcedimo in damo v ponev na mast. Dodamo sesekljan česen, kumino, sol in poper. Prilijemo malo vode, pražimo in vmes večkrat premešamo.

Viri; Kmečka pojedina:

  • Edvina Novak; Božič s sestro Vendelino
  • Felicita Kalinšek; Velika slovenska kuharica
Show Buttons
Hide Buttons