Kranjska klobasa je znamenita mesna slovenska jed, ki nosi oznako Zaščitena geografska označba. To pomeni, da se morajo tisti, ki kranjske klobase prodajajo, strogo držati recepta. Recept, sestavine in način priprave kranjske klobase so strogo določeni in vezani na geografsko območje Slovenije. Kranjska klobasa je ime dobila po deželi Kranjski, ki je bila del Habsburške monarhije. Prvič je bila omenjena leta 1896 v kuharici Felicite Kalinšek. Leta 2015 je bila Kranjska klobasa vpisana v register zaščitenih geografskih označb pri Evropski uniji, kar pomeni, da ime in recept ne smeta biti zlorabljena ali posnemana zunaj določenega okvira.
Kranjska klobasa – recept za domačo kranjsko klobaso
Za izdelavo kranjske klobase so točno določene sestavine in postopek priprave, vendar lahko seveda kranjske klobase naredimo tudi sami po tem receptu. Ne vem, ali kje na kmetih delajo kranjske klobase, sem pa našla star recept, kako so jih delali včasih.
Zaščitena kranjska klobasa mora vsebovati izključno svinjsko meso in slanino, 85% svinjskega mesa in 15% svinjske slanine. Začimbe za pripravo kranjske klobase so strogo določene; sol, česen in poper, ostale začimbe niso dovoljene. Svinjsko meso mora biti narezano na točno določeno velike koščke, to je od 10 do 13 mm. Maso polnimo v pravilno očiščena svinjska čreva, s premerom od 32 do 36 mm in oblikujemo klobase v velikosti od 12 do 16 cm. Teža kranjske klobase mora biti od 180 do 220 g. Klobaso ročno zašpilimo z leseno špilo, nato se dimijo pri temperaturi do 70 stopinj C, z dimom bukovih drv. Več o dimljenju si preberite TUKAJ!
To so seveda navodila za tiste, ki bodo kranjske klobase uradno prodajali, če pa se priprave lotimo sami, potem imamo pri izdelavi večjo svobodo.
Tako pripravljene kranjske klobase položimo v mrzlo vodo, zavremo do vretja, lonec odstavimo z ognja in klobaso še 10 minut pustimo v loncu, ki ga pokrijemo s pokrovko.
Sestavine za domače kranjske klobase
- svinjsko meso; svinjska vratovina, svinjska potrebušina – 85%
- slanina brez kože; 15 %
- poper in sol
- česnova voda
- očiščena svinjska čreva
Postopek izdelave domače kranjske klobase
- Svinjsko meso in slanino brez kože zrežemo na majhne kocke, solimo in popramo. Meso dobro premešamo s soljo in poprom, ter maso pustimo čez noč na hladnem, vendar ne v hladilniku.
- Naslednji dan prilijemo česnovo vodo in meso še enkrat pregnetemo. Na 2 kg dodamo 2 do 3 mm česnove vode.
- Z maso napolnimo gladka, ozka in dobro očiščena svinjska čreva. Po tem starem receptu delamo za ped dolge klobase, jih v sredini zavijemo, na koncu zašpilimo in za nekaj dni obesimo v dim, nato pa jih še nekaj dni sušimo na zraku.
- Za dimljene uporabljamo bukova drva. Naj povem, da jo to star recept, ko je bil napisan preden so v Sloveniji sploh začeli razmišljati o zaščiti kranjske klobase.
- Vir: Recept za kranjske klobase; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
Kako pravilno skuhamo kranjsko klobaso?
Kranjsko klobaso položimo v mrzlo vodo, lonec postavimo na ogenj in počasi segrevamo do vrenja. Nato lonec odstavimo z ognja in kranjske klobase še 10 minut pustimo v pokritem loncu. Ali bolj strokovno; Klobase prelijemo z mrzlo vodo, da so popolnoma prekrite. Vodo segrevamo do temperature 75 do 80 stopinj C, voda ne sme vreti, da ne poči ovoj.
Kaj postrežemo k kranjski klobasi? Najboljša je samo s kosom sveže pečenega kruha, lahko pa dodamo še gorčico, ajvar ali domače kisle kumarice. TUKAJ si lahko ogledaš recepte za domač kruh!
Vam je bil članek všeč? Vabim k ogledu podobnih receptov!
Koline – slovenski kmečki praznik
Recept za krvavice
Mavžlji – Koroška narodna jed
Priprava svinjske masti in ocvirkov
Kako naredimo žolco?
Recepti za pripravo drobovine
Kmečka pojedina
Kako pravilno spečemo pečenice?